
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 kilogram
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
4 plastry
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki umyj, osusz i w całości upiecz w dobrze nagrzanym piekarniku tak, aby skórka zrobiła się ciemnobrązowa i popękała.
Krok 2
Wyjmij, ostudź i obierz ze skórki. Delikatnie, nie rozkrawając warzywa wyciągnij nasiona.
Krok 3
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę, rozmieszaj z żółtkami i dopraw do smaku.
Krok 4
Do środka każdej papryki wsadź plasterek sera i napełnij przygotowaną jajeczną masą.
Krok 5
Podsmaż nadziane warzywa na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 6
W tym czasie zmiksuj obrane ze skórki pomidory i posiekaną cebulę. Dodaj wyciśnięty czosnek i przelej do rondelka. Zagotuj razem z liściem laurowym i przyprawami.
Krok 7
Do środka przełóż podsmażone na złoty kolor, nadziane papryczki i zagrzej. Podawaj potrawę na gorąco razem z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























