Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 kilogram
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
4 plastry
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki umyj, osusz i w całości upiecz w dobrze nagrzanym piekarniku tak, aby skórka zrobiła się ciemnobrązowa i popękała.
Krok 2
Wyjmij, ostudź i obierz ze skórki. Delikatnie, nie rozkrawając warzywa wyciągnij nasiona.
Krok 3
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę, rozmieszaj z żółtkami i dopraw do smaku.
Krok 4
Do środka każdej papryki wsadź plasterek sera i napełnij przygotowaną jajeczną masą.
Krok 5
Podsmaż nadziane warzywa na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 6
W tym czasie zmiksuj obrane ze skórki pomidory i posiekaną cebulę. Dodaj wyciśnięty czosnek i przelej do rondelka. Zagotuj razem z liściem laurowym i przyprawami.
Krok 7
Do środka przełóż podsmażone na złoty kolor, nadziane papryczki i zagrzej. Podawaj potrawę na gorąco razem z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej