Chinese please :)))) - czyli kurczak, ryż i warzywka
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie jest banalne na początek obieramy warzywa i kroimy je na paski o długości mniej więcej 2 cm. Następnie rozpuszczamy rosołek i warzywa wraz z rosołkiem dajemy na patelnię i podsmażamy, aż warzywka będą średnio miękkie.
Krok 2
Kolejnym etapem jest przygotowanie piersi z kurczaka. Kroimy ją w 2 centymetrowe paski, a następnie w kostkę. Przygotowaną pierś nacieramy następującą miksturą :rosołkiem z łyżką stołową oliwy z oliwek, a także z przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą grillową i kebab i dodajemy 3 ząbki czosnku - wyciśnięte.Tak natarte mięso zostawiamy na około 15 minut i następnie możemy dodać do warzyw i smażymy, aż mięso będzie gotowe i warzywa miękkie.
Krok 3
W między czasie nastawiamy wodę na ryż. Do wody dodajemy oliwe, sól i kurkumy małą łyżeczkę. Gdy ryż się ugotuje mięso też już powinno być gotowe, więc pozostaje tylko przygotować talerze i nakładamy ryż a na niego mięso z warzywami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej