
Składniki
1 sztuka
500 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki
0.7 szklanki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesiej mąkę do dużej miski i zrób w niej dołek. Wlej do niego pół filiżanki ciepłej wody. Dodaj drożdże i cukier. Przykryj ścierką i odstaw na kwadrans aby wyrosło.
Krok 2
Dodaj jogurt, posól i wyrób ciasto w ten sposób aby jego konsystencja była luźna. Ponownie odstaw do wyrośnięcia - tym razem na trzy godziny.
Krok 3
Uformuj z ciasta cztery płaski, podłużne placki. Posyp je czosnkiem, wiórkami masła a następnie wgnieć je w ciasto.
Krok 4
Piecz placki przez 40 minut w piecu rozgrzanym do 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej