
Składniki
1 sztuka
500 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki
0.7 szklanki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesiej mąkę do dużej miski i zrób w niej dołek. Wlej do niego pół filiżanki ciepłej wody. Dodaj drożdże i cukier. Przykryj ścierką i odstaw na kwadrans aby wyrosło.
Krok 2
Dodaj jogurt, posól i wyrób ciasto w ten sposób aby jego konsystencja była luźna. Ponownie odstaw do wyrośnięcia - tym razem na trzy godziny.
Krok 3
Uformuj z ciasta cztery płaski, podłużne placki. Posyp je czosnkiem, wiórkami masła a następnie wgnieć je w ciasto.
Krok 4
Piecz placki przez 40 minut w piecu rozgrzanym do 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej