
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
200 mililitrów
5 dekagramów
20 dekagramów
10 dekagramów
2 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę. Chwilę razem podsmażamy.
Krok 2
Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając.
Krok 3
Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz ( + ew. oregano, bazylię, majeranek ). Smażymy ok. 15 min.
Krok 4
Studzimy mięso , po czym mieszamy z jajkiem, ryżem i szczyptą kurkumy.
Krok 5
Papryki przekrawamy na połówki. Wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy dokładnie nadzieniem.
Krok 6
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy papryki ( można lekko skropić oliwą ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 200C i pieczemy ok. 20 min.
Krok 7
Trzemy na tarce ser i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy sól, pieprz. Polewamy zapieczone papryki i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Krok 8
Wyciągamy i zajadamy jeszcze ciepłe.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej