Chłodnik z ogórka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik z ogórka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

4 sztuki

1 litr

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczaw uduś na maśle. Przetrzyj.

Krok 2

Ogórki obierz i pokrój w kostkę.

Krok 3

Szczypiorek i koperek posiekaj.

Krok 4

Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i pomieszaj z chrzanem.

Krok 5

Wszystkie składniki włóż do wazy, zalej kwasem chlebowym, posolić. Podawaj mocno schłodzony.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik z ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik z ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik z ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik z ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik z ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik z ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik z ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik z ogórka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej