Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym

Autor: Lady of the House

ratingratingratingratingrating

6

heart
108 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki, takie na raz. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, wodę i przyprawę. Zmiksować na ciasto o konsystencji zbliżonej do gęstej śmietany.

Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - Krok 1

Krok 2

Kawałki mięsa maczać w cieście, a następie panierować w płatkach. Rozgrzać olej w niewielkim garnku. Smażyć kurczaka w głębokim tłuszczu do momentu, aż panierka będzie złocista.

Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - Krok 2

Krok 3

Wymieszać jogurt z majonezem. Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek. Sos doprawić sokiem z cytryny. Nuggetsy podawać z sosem.

Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi chrupiącego kurczaka w złocistej skorupce. To prawdziwy hit amerykańskiej kuchni, która dość szybko skradła serca Polaków. Jeśli i wy preferujecie tego typu dania, sprawdźcie nasz przepis na nuggetsy z sosem czosnkowym. Tajemnicą sukcesu nuggetsów jest chrupiąca skorupka z płatków jaglanych, skrywająca soczyste, delikatne mięso. Aby przygotować to danie, mięso zanurz najpierw w gęstym i wyraziście doprawionym cieście naleśnikowym, a następnie w płatkach. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku i podaj gotowe nuggetsy z sosem czosnkowym, który zrobisz na bazie jogurtu z dodatkiem majonezu. Będzie szybko, pysznie i prosto. Smacznego!

Dla kogo?

Potrawa przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom amerykańskiej kuchni, a sos czosnkowy do nuggetsów z kurczaka na pewno posmakuje osobom poszukującym w daniach wyrazistego smaku i ostrości.

Na jaką okazję?

Nuggetsy to świetna propozycja na domową imprezę czy wieczór filmowy. Danie sprawdzi się także w porze obiadowej, a czosnkowy sos do nuggetsów możecie wykorzystać również do wędliny.

Czy wiesz, że?

Smażone kawałki kurczaka w chrupiącej panierce to klasyczne danie amerykańskie. Przygotowywane jest w wielu domach za Oceanem, ale oczywiście można je również zamówić w każdej niemal restauracji. Nuggetsy serwowane są z różnymi sosami – od ostrych, przez słodkie, aż do łagodnych, które podkreślają smak smażonego mięsa.

Dla urozmaicenia:

Aby stworzyć danie w typowo amerykańskim stylu, do nuggetsów z sosem czosnkowym przygotuj także frytki lub ziemniaczane łódeczki.