Składniki
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
0.5 szklanki
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki, takie na raz. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, wodę i przyprawę. Zmiksować na ciasto o konsystencji zbliżonej do gęstej śmietany.
Krok 2
Kawałki mięsa maczać w cieście, a następie panierować w płatkach. Rozgrzać olej w niewielkim garnku. Smażyć kurczaka w głębokim tłuszczu do momentu, aż panierka będzie złocista.
Krok 3
Wymieszać jogurt z majonezem. Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek. Sos doprawić sokiem z cytryny. Nuggetsy podawać z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym
Tajemnicą sukcesu moich nuggetsów jest chrupiąca skorupka z płatków jaglanych, skrywająca soczyste, delikatne mięso. Mięso zanurzam najpierw w gęstym wyraziście doprawionym cieście naleśnikowym, a następnie w płatkach. Po usmażeniu odsączam je na papierowym ręczniku i podaję z sosem czosnkowym, który robię na bazie jogurtu z dodatkiem majonezu.