Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym
łatwe
125 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
0.5 szklanki
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki, takie na raz. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, wodę i przyprawę. Zmiksować na ciasto o konsystencji zbliżonej do gęstej śmietany.

Krok 2
Kawałki mięsa maczać w cieście, a następie panierować w płatkach. Rozgrzać olej w niewielkim garnku. Smażyć kurczaka w głębokim tłuszczu do momentu, aż panierka będzie złocista.

Krok 3
Wymieszać jogurt z majonezem. Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek. Sos doprawić sokiem z cytryny. Nuggetsy podawać z sosem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym
Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym 
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi chrupiącego kurczaka w złocistej skorupce. To prawdziwy hit amerykańskiej kuchni, która dość szybko skradła serca Polaków. Jeśli i wy preferujecie tego typu dania, sprawdźcie nasz przepis na nuggetsy z sosem czosnkowym. Tajemnicą sukcesu nuggetsów jest chrupiąca skorupka z płatków jaglanych, skrywająca soczyste, delikatne mięso. Aby przygotować to danie, mięso zanurz najpierw w gęstym i wyraziście doprawionym cieście naleśnikowym, a następnie w płatkach. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku i podaj gotowe nuggetsy z sosem czosnkowym, który zrobisz na bazie jogurtu z dodatkiem majonezu. Będzie szybko, pysznie i prosto. Smacznego!
Dla kogo?
Potrawa przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom amerykańskiej kuchni, a sos czosnkowy do nuggetsów z kurczaka na pewno posmakuje osobom poszukującym w daniach wyrazistego smaku i ostrości.
Na jaką okazję?
Nuggetsy to świetna propozycja na domową imprezę czy wieczór filmowy. Danie sprawdzi się także w porze obiadowej, a czosnkowy sos do nuggetsów możecie wykorzystać również do wędliny.
Czy wiesz, że?
Smażone kawałki kurczaka w chrupiącej panierce to klasyczne danie amerykańskie. Przygotowywane jest w wielu domach za Oceanem, ale oczywiście można je również zamówić w każdej niemal restauracji. Nuggetsy serwowane są z różnymi sosami – od ostrych, przez słodkie, aż do łagodnych, które podkreślają smak smażonego mięsa.
Dla urozmaicenia:
Aby stworzyć danie w typowo amerykańskim stylu, do nuggetsów z sosem czosnkowym przygotuj także frytki lub ziemniaczane łódeczki.



































