Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym

Autor: Lady of the House

ratingratingratingratingrating

1

71 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki, takie na raz. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, wodę i przyprawę. Zmiksować na ciasto o konsystencji zbliżonej do gęstej śmietany.

Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - Krok 1

Krok 2

Kawałki mięsa maczać w cieście, a następie panierować w płatkach. Rozgrzać olej w niewielkim garnku. Smażyć kurczaka w głębokim tłuszczu do momentu, aż panierka będzie złocista.

Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - Krok 2

Krok 3

Wymieszać jogurt z majonezem. Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek. Sos doprawić sokiem z cytryny. Nuggetsy podawać z sosem.

Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym

Tajemnicą sukcesu moich nuggetsów jest chrupiąca skorupka z płatków jaglanych, skrywająca soczyste, delikatne mięso. Mięso zanurzam najpierw w gęstym wyraziście doprawionym cieście naleśnikowym, a następnie w płatkach. Po usmażeniu odsączam je na papierowym ręczniku i podaję z sosem czosnkowym, który robię na bazie jogurtu z dodatkiem majonezu.