Chrupiące tarteletki z cebulką, pomidorami suszonymi i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące tarteletki z cebulką, pomidorami suszonymi i orzechami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nie wychodź z kuchni nawet na chwilę. Nie dzwoń do przyjaciółki. Nie zerkaj na mecz.

Krok 2

wymagają twojej uwagi – inaczej po prostu się spalą.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Nie włączaj termoobiegu. Roztop masło w rondelku.

Krok 4

Tosty mocno rozwałkuj, wytnij z nich kółka dużą szklanką (kółko musi być tak duże, aby

Krok 5

wypełnić cały dołek formy na muffiny). Dołki formy posmaruj stopionym masłem, ułóż

Krok 6

w nich tosty, posmaruj je po wierzchu masłem. Piecz 8-10 minut. Przygotuj nadzienie:

Krok 7

pokrój cebulę w cienkie talarki i smaż, aż będzie rumiana i bardzo zmniejszy objętość.

Krok 8

Pokrój w paseczki pomidory, dodaj je do cebuli. Smaż razem jeszcze 5-10 minut. Dodaj

Krok 9

pokruszoną minikostkę bazyliową, przypraw tymiankiem oraz solą i pieprzem. Duże

Krok 10

porcje nadzienia nakładaj do upieczonych tostowych koszyczków i posypuj orzechami.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące tarteletki z cebulką, pomidorami suszonymi i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące tarteletki z cebulką, pomidorami suszonymi i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące tarteletki z cebulką, pomidorami suszonymi i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące tarteletki z cebulką, pomidorami suszonymi i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące tarteletki z cebulką, pomidorami suszonymi i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące tarteletki z cebulką, pomidorami suszonymi i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące tarteletki z cebulką, pomidorami suszonymi i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące tarteletki z cebulką, pomidorami suszonymi i orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej