Chrupiące trójkąty nadziewane kozim serem, miodem i lawendą
średnie
0 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciekawy smak to zasługa lawendy właśnie, w Polsce rzadko używanej jako przyprawa.
Krok 2
Jeśli nie uda ci się jej kupić – bywa tylko w specjalistycznych sklepach
Krok 3
z przyprawami – użyj rozmarynu lub jakichkolwiek ulubionych ziół.
Krok 4
Byle aromatycznych.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozmrożony płat ciasta filo ułóż na
Krok 6
desce i rozetnij na cztery prostokąty. Złóż każdy prostokąt wzdłuż na pół
Krok 7
(powinny powstać długie paski ciasta o szerokości około 5 cm). Pokrój
Krok 8
każdy twarożek na 4 kawałki. Na węższym brzegu każdego paska ciasta
Krok 9
ułóż kawałek twarożku, polej odrobiną miodu, posyp tymiankiem, lawendą
Krok 10
i orzeszkami. Składaj pasek ciasta, tak aby powstał trójkąt z serem
Krok 11
w środku. Powtórz z pozostałymi składnikami.
Krok 12
Piecz około 10 minut lub dłużej, aż trójkąty będą rumiane.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej