Chrupiące trójkąty nadziewane kozim serem, miodem i lawendą
średnie
0 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciekawy smak to zasługa lawendy właśnie, w Polsce rzadko używanej jako przyprawa.
Krok 2
Jeśli nie uda ci się jej kupić – bywa tylko w specjalistycznych sklepach
Krok 3
z przyprawami – użyj rozmarynu lub jakichkolwiek ulubionych ziół.
Krok 4
Byle aromatycznych.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozmrożony płat ciasta filo ułóż na
Krok 6
desce i rozetnij na cztery prostokąty. Złóż każdy prostokąt wzdłuż na pół
Krok 7
(powinny powstać długie paski ciasta o szerokości około 5 cm). Pokrój
Krok 8
każdy twarożek na 4 kawałki. Na węższym brzegu każdego paska ciasta
Krok 9
ułóż kawałek twarożku, polej odrobiną miodu, posyp tymiankiem, lawendą
Krok 10
i orzeszkami. Składaj pasek ciasta, tak aby powstał trójkąt z serem
Krok 11
w środku. Powtórz z pozostałymi składnikami.
Krok 12
Piecz około 10 minut lub dłużej, aż trójkąty będą rumiane.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej