Ciasteczka z masą kawową i waniliową

- Krok 1CIASTO: Mąkę z Kasią wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodówki na 2 godziny.Wyjąć rozwałkować cienko 2-3 mm. Wykrawać okrągłe ciasteczka mniej więcej o średnicy klasyczne literatki.
- Krok 2LUKIER: Białka z cukrem ucierać, aż powstanie gęsta masa.Posmarować nią ciasteczka.
- Krok 3Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 około 15-20 minut,aż lukier się zrumieni.Wyjąc poczekać aż wystygną.
- Krok 4MASA KAWOWA: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i suchą kawę rozpuszczalną.3/4 szklanki mleka zagotować, dodać dobrze roztrzepaną masę i ugotować budyń. Kasię utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.
- Krok 5MASA WANILIOWA: Cukier waniliowy dodać do mleka. Podgrzewać na małym ogniu, aż wanilia się rozpuści. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny krem. Wmiksować mąkę. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, cały czas miksując.Przelać do garnka po mleku i podgrzewać aż krem zgęstnieje. Ostudzić.
- Krok 6Każde ciasteczko po stronie bez lukru smarować kremem kawowym i skleić drugim ciastkiem lukrem na zewnątrz. Posmarować boki krem kawowym i obtoczyć w kokosie.Tak samo postąpić przy masie waniliowej tylko obtaczamy w orzechach.
Przygotowanie