Ciasteczka z masą kawową i waniliową

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

400 gramów

2 sztuki

1 łyżka

masa kawowa:

4 sztuki

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

0.75 szklanki

1 opakowanie

masa waniliowa:

500 mililitrów

2 sztuki

4 sztuki

70 gramów

4 łyżki

lukier:

2 sztuki

200 gramów

dodatki:

10 dekagramów

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO: Mąkę z Kasią wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodówki na 2 godziny.Wyjąć rozwałkować cienko 2-3 mm. Wykrawać okrągłe ciasteczka mniej więcej o średnicy klasyczne literatki.

Krok 2

LUKIER: Białka z cukrem ucierać, aż powstanie gęsta masa.Posmarować nią ciasteczka.

Krok 3

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 około 15-20 minut,aż lukier się zrumieni.Wyjąc poczekać aż wystygną.

Krok 4

MASA KAWOWA: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i suchą kawę rozpuszczalną.3/4 szklanki mleka zagotować, dodać dobrze roztrzepaną masę i ugotować budyń. Kasię utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.

Krok 5

MASA WANILIOWA: Cukier waniliowy dodać do mleka. Podgrzewać na małym ogniu, aż wanilia się rozpuści. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny krem. Wmiksować mąkę. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, cały czas miksując.Przelać do garnka po mleku i podgrzewać aż krem zgęstnieje. Ostudzić.

Krok 6

Każde ciasteczko po stronie bez lukru smarować kremem kawowym i skleić drugim ciastkiem lukrem na zewnątrz. Posmarować boki krem kawowym i obtoczyć w kokosie.Tak samo postąpić przy masie waniliowej tylko obtaczamy w orzechach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka z masą kawową i waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka z masą kawową i waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka z masą kawową i waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka z masą kawową i waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka z masą kawową i waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka z masą kawową i waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka z masą kawową i waniliową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Amoniaczki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej