
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jest słodkie i delikatne, świetnie smakuje podane z lodami waniliowymi. Kto lubi, może ożywić smak, układając na cieście sezonowe owoce lub podając je z kwaśnym sosem malinowym lub truskawkowym.
Krok 2
Krok 3
Wymieszaj 4 pierwsze składniki ciasta, dodaj pozostałe i utrzyj mikserem - powinno powstać mięciutkie ciasto, które nie klei się do ręki. Jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej mąki. Ulep kulę z ciasta, zawiń ja w folie i włóż na noc do zamrażalnika. Przygotuj krem: utrzyj żółtka z cukrem pudrem i waniliowym. Połącz z mąką. Zagotuj mleko, połowę wlej do masy i utrzyj. Wymieszaj z migdałami. Ponownie zagotuj pozostałe mleko, wlej przygotowany krem, gotuj, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć, odchodzić od ścianek rondla i zrobią się na niej bąble. Cały czas energicznie mieszaj trzepaczką. Krem przełóż do płaskiego naczynia, posyp masłem, wymieszaj i przykryj przezroczystą folią kuchenną. Formę na ciasto wysmaruj olejem i wysyp mąką. Ciasto wyjmij z zamrażalnika, połowę rozwałkuj do grubości 3 mm i przełóż do foremki. Na cieście ułóż przestudzony krem, przykryj drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Spód ciasta sklej z wierzchem, nadmiar ciasta odetnij. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody, piecz 40 minut w temp 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto wyjmij, gdy będzie rumiane.
Krok 4
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej