Ciasto baskijskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto baskijskie

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jest słodkie i delikatne, świetnie smakuje podane z lodami waniliowymi. Kto lubi, może ożywić smak, układając na cieście sezonowe owoce lub podając je z kwaśnym sosem malinowym lub truskawkowym.

Krok 2

Krok 3

Wymieszaj 4 pierwsze składniki ciasta, dodaj pozostałe i utrzyj mikserem - powinno powstać mięciutkie ciasto, które nie klei się do ręki. Jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej mąki. Ulep kulę z ciasta, zawiń ja w folie i włóż na noc do zamrażalnika. Przygotuj krem: utrzyj żółtka z cukrem pudrem i waniliowym. Połącz z mąką. Zagotuj mleko, połowę wlej do masy i utrzyj. Wymieszaj z migdałami. Ponownie zagotuj pozostałe mleko, wlej przygotowany krem, gotuj, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć, odchodzić od ścianek rondla i zrobią się na niej bąble. Cały czas energicznie mieszaj trzepaczką. Krem przełóż do płaskiego naczynia, posyp masłem, wymieszaj i przykryj przezroczystą folią kuchenną. Formę na ciasto wysmaruj olejem i wysyp mąką. Ciasto wyjmij z zamrażalnika, połowę rozwałkuj do grubości 3 mm i przełóż do foremki. Na cieście ułóż przestudzony krem, przykryj drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Spód ciasta sklej z wierzchem, nadmiar ciasta odetnij. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody, piecz 40 minut w temp 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto wyjmij, gdy będzie rumiane.

Krok 4

Tagi:JAJKA
1

Opinie o przepisie

  • Danusia Nowakowska

    Danusia Nowakowska , 10.11.2015

    super ciasto -juz pieklam pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej