Ciasto baskijskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto baskijskie

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jest słodkie i delikatne, świetnie smakuje podane z lodami waniliowymi. Kto lubi, może ożywić smak, układając na cieście sezonowe owoce lub podając je z kwaśnym sosem malinowym lub truskawkowym.

Krok 2

Krok 3

Wymieszaj 4 pierwsze składniki ciasta, dodaj pozostałe i utrzyj mikserem - powinno powstać mięciutkie ciasto, które nie klei się do ręki. Jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej mąki. Ulep kulę z ciasta, zawiń ja w folie i włóż na noc do zamrażalnika. Przygotuj krem: utrzyj żółtka z cukrem pudrem i waniliowym. Połącz z mąką. Zagotuj mleko, połowę wlej do masy i utrzyj. Wymieszaj z migdałami. Ponownie zagotuj pozostałe mleko, wlej przygotowany krem, gotuj, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć, odchodzić od ścianek rondla i zrobią się na niej bąble. Cały czas energicznie mieszaj trzepaczką. Krem przełóż do płaskiego naczynia, posyp masłem, wymieszaj i przykryj przezroczystą folią kuchenną. Formę na ciasto wysmaruj olejem i wysyp mąką. Ciasto wyjmij z zamrażalnika, połowę rozwałkuj do grubości 3 mm i przełóż do foremki. Na cieście ułóż przestudzony krem, przykryj drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Spód ciasta sklej z wierzchem, nadmiar ciasta odetnij. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody, piecz 40 minut w temp 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto wyjmij, gdy będzie rumiane.

Krok 4

Tagi:JAJKA
1

Opinie o przepisie

  • Danusia Nowakowska

    Danusia Nowakowska , 10.11.2015

    super ciasto -juz pieklam pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto baskijskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej