Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jest słodkie i delikatne, świetnie smakuje podane z lodami waniliowymi. Kto lubi, może ożywić smak, układając na cieście sezonowe owoce lub podając je z kwaśnym sosem malinowym lub truskawkowym.
Krok 2
Krok 3
Wymieszaj 4 pierwsze składniki ciasta, dodaj pozostałe i utrzyj mikserem - powinno powstać mięciutkie ciasto, które nie klei się do ręki. Jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej mąki. Ulep kulę z ciasta, zawiń ja w folie i włóż na noc do zamrażalnika. Przygotuj krem: utrzyj żółtka z cukrem pudrem i waniliowym. Połącz z mąką. Zagotuj mleko, połowę wlej do masy i utrzyj. Wymieszaj z migdałami. Ponownie zagotuj pozostałe mleko, wlej przygotowany krem, gotuj, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć, odchodzić od ścianek rondla i zrobią się na niej bąble. Cały czas energicznie mieszaj trzepaczką. Krem przełóż do płaskiego naczynia, posyp masłem, wymieszaj i przykryj przezroczystą folią kuchenną. Formę na ciasto wysmaruj olejem i wysyp mąką. Ciasto wyjmij z zamrażalnika, połowę rozwałkuj do grubości 3 mm i przełóż do foremki. Na cieście ułóż przestudzony krem, przykryj drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Spód ciasta sklej z wierzchem, nadmiar ciasta odetnij. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody, piecz 40 minut w temp 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto wyjmij, gdy będzie rumiane.
Krok 4
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej