Ciasto bezglutenowe z truskawkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

172 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

289 osób wydrukowało

Pobierz pdf

696 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 szklanki

2 łyżeczki

50 mililitrów

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

400 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię odmierz za pomocą podziałki na opakowaniu i rozpuść w rondelku.

Ciasto bezglutenowe z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Jajko roztrzep z mlekiem i wymieszaj z przestudzoną Kasią.

Ciasto bezglutenowe z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Mąkę bezglutenową wymieszaj z cukrem i bezglutenowym proszkiem do pieczenia, wlej płynne składniki i całość wymieszaj.

Ciasto bezglutenowe z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Ciasto wyłóż na podsypany mąką bezglutenową stół, dodaj twaróg i zagnieć ciasto.

Ciasto bezglutenowe z truskawkami - Krok 4

Krok 5

Formę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż lekko rozwałkowane ciasto.

Ciasto bezglutenowe z truskawkami - Krok 5

Krok 6

Truskawki umyj osusz, usuń z nich szypułki i rozłóż na cieście. Posyp cukrem trzcinowym. Piecz około 35 minut w 180 st.C

Ciasto bezglutenowe z truskawkami - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

2

Opinie o przepisie

  • Nikodem Muszyński

    Nikodem Muszyński , 22.11.2017

    Chciałbym go zrobić na przyjęcie!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Natalia

    Monika Natalia , 04.06.2016

    Cudowny przepis i niebezglutenowy też świetnie wychodzi ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto bezglutenowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto bezglutenowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto bezglutenowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto bezglutenowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto bezglutenowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto bezglutenowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto bezglutenowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto bezglutenowe z truskawkamiCiasto bezglutenowe z truskawkami

Bezglutenowe ciasto serowe z truskawkami to doskonała propozycja na sezonowy deser. Do jego przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. jajek, twarogu, mleka, mąki oraz proszku do pieczenia. Pamiętaj jednak, by mąkę pszenną zastąpić jaglaną, gryczaną lub ryżową, a zamiast zwykłego proszku do pieczenia, użyć bezglutenowego. Rozwałkowane ciasto przełóż do uprzednio natłuszczonej formy, a na jego wierzchu ułóż dekoracyjnie kawałki owoców (oprócz truskawek, doskonale sprawdzą się maliny, wiśnie czy poziomki). Przed włożeniem formy do piekarnika, posyp ciasto cukrem trzcinowym. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować, np. dodając do masy serowej ulubione bakalie: rodzynki, migdały oraz orzechy. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie bezglutenowych serowych ciasteczek z truskawkowym nadzieniem. Wystarczy, że za pomocą szklanki powycinasz kawałki ciasta, a na środku każdego z nich umieścisz łyżeczkę owocowego farszu. Gotowy wypiek serwuj jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.