Ciasto cynamonowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

47 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

250 gramów

250 gramów

4 sztuki

125 gramów

1.5 łyżeczki

3 łyżeczki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

7 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem i przesiej przez sito.

Krok 2

Kasię utrzyj z połową cukru.

Krok 3

Jajka ubij z resztą cukru na puszystą masę.

Krok 4

Stopniowo dodawaj do Kasi, nie przerywając ucierania.

Krok 5

Po łyżce dodawaj mąkę.

Krok 6

Dokładnie wymieszaj.

Krok 7

Na końcu dodaj bakalie i kilka kropli olejku cytrynowego.

Krok 8

Przełóż do tortownicy (28 cm średnicy) posmarowanej Kasią i posypanej tartą bułką.

Krok 9

Piec 70-80 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Krok 10

Po ostudzeniu oblej ciasto białą polewą i udekoruj orzechami.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto cynamonowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto cynamonoweCiasto cynamonowe

Ciasto cynamonowe charakteryzuje się intensywnym aromatem, który z pewnością przyciągnie uwagę fanów korzennych przypraw. Jest niezwykle uniwersalne, ponieważ jego smak możesz dowolnie urozmaicać. Z cynamonem świetnie skomponuje się np. pokruszona laska wanilii, posiekane orzechy włoskie lub płatki migdałów. Pasować będzie także mieszanka suszonych owoców – fig, moreli, żurawiny i rodzynków. Wszystkie dodatki wymieszaj z masą na ciasto na bazie mąki, kostki do pieczenia oraz jajek. Aby całość była puszysta, zacznij od dokładnego utarcia jajek z cukrem pudrem lub waniliowym, który możesz zastąpić kilkoma łyżkami miodu. Nadmiar słodyczy dobrze wyważy niewielka ilość olejku cytrynowego lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Ciasto cynamonowe piecz w dowolnej formie. Ciekawie zaprezentuje się jako chlebek, gdy przygotujesz je w keksówce. Do dekoracji wykorzystaj polewę lukrową z dodatkiem startej skórki pomarańczowej lub polewę czekoladową. Oprósz je wiórkami kokosowymi lub orzechami. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis na wyjątkowo smaczny wypiek.