Ciasto czekoladowe z gruszkową niespodzianką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto czekoladowe z gruszkową niespodzianką

Autor: Magdalena Reszela

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

200 gramów

4 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gruszki obieramy, zostawiamy jednak ogonki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby w całości przykrywała gruszki. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, nożem wybieramy nasionka które zostawiamy na później, natomiast laskę wkładamy do garnka z gruszkami i gotujemy je przez 10 minut. Następnie studzimy.

Krok 2

W kąpieli wodnej roztapiamy masło z czekoladą, studzimy.

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Krok 4

W dużej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem – zajmie to około 5 minut. Następnie dodajemy ostudzone masło z czekoladą, ziarenka wanilii i chwilę miksujemy na małych obrotach.

Krok 5

Do czekoladowej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

Krok 6

Keksówkę smarujemy masłem, na dno wylewamy nieco ciasta, wykładamy na nie ostudzone gruszki i zalewamy resztą ciasta. Ogonki gruszek możemy zawinąć w folię aluminiową, aby nie spaliły się podczas pieczenia.

Krok 7

Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 -35 minut do tzw. suchego patyczka.

Tagi:JAJKA
2

Opinie o przepisie

  • Zbyszek Czyżu

    Zbyszek Czyżu , 11.11.2016

    vvv

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Czyżu

    Zbyszek Czyżu , 11.11.2016

    To zdjecie można znależć w necie ---czy to pani ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe z gruszkową niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe z gruszkową niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe z gruszkową niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe z gruszkową niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe z gruszkową niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe z gruszkową niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe z gruszkową niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto czekoladowe z gruszkową niespodzianką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej