Ciasto czekoladowe z gruszkową niespodzianką
łatwe
0 osób zapisało

Składniki
1 szklanka
2 łyżki
1 łyżeczka
200 gramów
4 sztuki
0.5 szklanki
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gruszki obieramy, zostawiamy jednak ogonki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby w całości przykrywała gruszki. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, nożem wybieramy nasionka które zostawiamy na później, natomiast laskę wkładamy do garnka z gruszkami i gotujemy je przez 10 minut. Następnie studzimy.
Krok 2
W kąpieli wodnej roztapiamy masło z czekoladą, studzimy.
Krok 3
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Krok 4
W dużej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem – zajmie to około 5 minut. Następnie dodajemy ostudzone masło z czekoladą, ziarenka wanilii i chwilę miksujemy na małych obrotach.
Krok 5
Do czekoladowej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Krok 6
Keksówkę smarujemy masłem, na dno wylewamy nieco ciasta, wykładamy na nie ostudzone gruszki i zalewamy resztą ciasta. Ogonki gruszek możemy zawinąć w folię aluminiową, aby nie spaliły się podczas pieczenia.
Krok 7
Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 -35 minut do tzw. suchego patyczka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej