• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Ciasto z orzechami
Ciasto z orzechami
Wuzetka (ciasto WZ)
Wuzetka (ciasto WZ)
Karpatka
Karpatka
Ciasto czekoladowe z bananami
Ciasto czekoladowe z bananami
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Ciasta
  • Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym

Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym

Autor: MojeCiasto
Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym
  • 35 minut35
  • Łatwe
  • 1 osoba1
  • 45 minut
  • 180 °C
  • Tortownica o średnicy 24cm
  • Przelicznik miar i wag
312
Oceń przepis jako pierwszy
1438
20
WYDRUKUJ
2726 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
9351 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
    spód:
  • jajka
    4 szt.
  • cukier
    150 g
  • kakao
    45 g
  • mus cytrynowy:
  • Kostka do pieczenia Kasia
    115 g
  • sok z cytryny
    0,5 szklanki
  • cukier
    1 szklanka
  • żółtka
    4 szt.
  • skórka otarta z 1 cytryny
    0 g
  • śmietana kremówka 36%
    1 szklanka
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym – krok 1
    Krok 1
    Spód: W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem pudrem na jasną i gęstą masę. Dodać przesiane kakao i zmiksować. Masa delikatnie zgęstnieje. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywna pianę (uwaga! by ich nie przebić).Dodajemy piane do masy kakaowej łyżka po łyżce, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Powinna powstać puszysta, kakaowa masa.
  • Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym – krok 2
    Krok 2
    Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę, wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika, na około 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika lecz pozostawiamy je w zapiętej tortownicy. I przechodzimy do przygotowania musu cytrynowego.
  • Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym – krok 3
    Krok 3
    Masa: W garnuszku zagotowujemy sok z cytryny z połową szklanki cukru aż do rozpuszczenia i zdejmujemy z palnika. W misie miksera ucieramy żółtka z pozostałą połową cukru aż powstanie tzw. kogiel-mogiel.
  • Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym – krok 4
    Krok 4
    Do kogla-mogla dodajemy stopniowo gorący sok cytrynowy, miksując cały czas. Następnie całość przelewamy z powrotem do garnuszka i gotujemy masę. Trzeba uważać aby jej nie przypalić. Gorącą masę przelewamy z powrotem do misy miksera i ubijamy przez kilkanaście minut, aż masa się całkowicie wystudzi i podwoi objętość.
  • Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym – krok 5
    Krok 5
    Następnie rozmiękczamy Kasię (najlepiej na kilka sekund w mikrofali). Łyżka po łyżce dodajemy miękką Kasię do ubitej masy, cały czas miksując.
  • Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym – krok 6
    Krok 6
    Dodajemy otartą skórkę z cytrusów i miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy ją do zmiksowanej masy, delikatnie mieszając szpatułką. Masę cytrusową przekładamy na wystudzony spód czekoladowy, wyrównujemy. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną i skórką otartą z cytryny.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
ŚmietanaciastoCIASTA CZEKOLADOWECIASTA Z KREMEMbez mięsaulubione ciastaFRISCOwegeDanie wegetariańskieCiasto czekoladowe
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (20)
avatar
YookYOdpowiedz30.08.2019
masa się zważyła w pkt. 5/6 przy dodawaniu kasi:/ ale może moja wina bo przy okazji dodawałem "dodatkowo" starte skórki z 3-4 cytryn.
avatar
Agnieszka LukowiecOdpowiedz12.07.2019
Do masy koniecznie żelatyna. Inaczej wyjdzie cytrynowy budyń na cieście :/
Kinga KaczmarekOdpowiedz10.12.2018
Ciasto w smaku wyszło przepyszne ale konsystencji płynnego budyniu. Musieliśmy jeść łyżkami. Ktoś zapomniał w przepisie wspomnieć o żelatynie.
avatar
Agata WróblewskaOdpowiedz12.11.2018
Ciasto wygląda dobrze i jest smaczne. Masa wyszła zwarta delikatna i puszysta. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła. Zmieniłam krok 5 dodając kasie do gorącej masy i dopiero z Kasią miksowałam do schłodzenia. Dodałam jednak 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzącej wody
avatar
joanna pietruchaOdpowiedz10.11.2018
super
Magdalena TomczykOdpowiedz9.11.2018
Krem cytrynowy rewelacja;-) dodałam 500 ml bitej śmietany i 200 gram margaryny. Wyszlo wysmienie ;-) Ciasto zrobilam według własnego przepisu :-) więc trochę namieszalam ;-)
syla barOdpowiedz5.05.2018
Ciasto nie udało się ,nie polecam.
avatar
ewelina czarnyOdpowiedz26.03.2018
spód rewelacja ale masa się zważyła po dodaniu ubitej śmietany.
avatar
Justyna JustaOdpowiedz6.03.2017
przeciez pisze krok 6 : ubić smietane kremówkę pani Barbaro...
avatar
Anna BernacikOdpowiedz5.02.2017
Tylko szklanka kremówki? I nie dodajemy do niej żadnego fixu? Mam wrażenie, że po połączeniu z tym gotowanym koglem-moglem zamiast sztywnego, puszystego musu, jak na zdjęciu, otrzymamy cytrynową breję... Sorry, ale nie wierzę w powodzenie tego przepisu ;) Czegoś mi tu brakuje... Na pewno proporcje są właściwe? Czy ktoś robił to ciasto i mu wyszło?
avatar
Agnieszka KoperOdpowiedz5.01.2017
śmietana kremowka jest podana w kroku 6. ubijania ją oddzielnie a później dodajemy do reszty kremu :-) na pewno je zrobię ;-)
avatar
Karolina MarczakOdpowiedz22.11.2016
Już wszystko jasne, na pewno wyśmienite . Myślę zrobić je.
avatar
Karolina MarczakOdpowiedz22.11.2016
w przepisie na liście jest podana kremówka, zaś w wykonaniu nigdzie jej nie ma, to co wiec z nią robimy?
avatar
Karolina MarczakOdpowiedz22.11.2016
w przepisie na liście jest podana kremówka, zaś w wykonaniu nigdzie jej nie ma, to co wiec z nią robimy?
avatar
Sylwia KraśniewiczOdpowiedz18.11.2016
To co x tą śmietaną??? Do masy cytryniwej czy na wierzch????
avatar
Barbara Więcławek ZąbekOdpowiedz16.11.2016
Przecież w przepisie nie ma śmietany,więc jak krem mógł się zwarzyć ?
avatar
Martyna WlodarzOdpowiedz21.10.2016
a mi się po dodaniu śmietanki kremówki do pozostałej masy wszystko w mgnieniu oka zważyło...a tyle godzin i zapału poświęciłam na to ciasto...masakra :/
avatar
Martyna WlodarzOdpowiedz21.10.2016
a mi po dodaniu śmietanki kremówki do pozostałej masy wszystko się w mgnieniu oka zwarzyło...a tyle godzin i zapału poświęciłam na to ciasto...rozczarowanie :/
avatar
Ewa Mazur Odpowiedz13.04.2016
bardzo dobre ciasto
avatar
Urszula UrszulaOdpowiedz10.04.2016
świetne ciasto
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Najlepsze ciasto czekoladowe – niebiański smak i przepis na sukces
Najlepsze ciasto czekoladowe – niebiański smak i przepis na sukces
Więc chodź, upiecz mi ciasto
Więc chodź, upiecz mi ciasto
Dynia na słodko. Ciasto dyniowe.
Dynia na słodko. Ciasto dyniowe.
Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?
Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?
Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym
avatar

Czekolada i cytryna to połączenie wręcz idealne. Przekonaj się o tym, przygotowując kremowe ciasto czekoladowe z musem cytrynowym. Na początek utrzyj żółtka z cukrem na gęstą masę. Dodaj do niej przesiane przez sitko kakao i zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w przygotowaną masę. Całość przełóż do okrągłej formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, a następnie upiecz. Kolejnym krokiem jest przygotowanie musu cytrynowego – zrobisz to, sugerując się krokami zamieszczonymi w przepisie. Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym najlepiej smakuje dobrze schłodzone – odstaw je do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Chcąc zaserwować je podczas przyjęcia, pamiętaj o tym, by przygotowywania rozpocząć odpowiednio wcześnie. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj wierzch ciasta bitą śmietaną i otartą skórką z cytryny. Ewentualnie ozdób go też cienkimi plasterkami cytryny lub listkami mięty. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje połączenie czekoladowego ciasta i cytrynowego musu.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

312
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby