Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

337

1692 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2857 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9740 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym

Składniki

spód:

4 sztuki

150 gramów

45 gramów

mus cytrynowy:

115 gramów

0.5 szklanki

1 szklanka

4 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód: W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem pudrem na jasną i gęstą masę. Dodać przesiane kakao i zmiksować. Masa delikatnie zgęstnieje. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywna pianę (uwaga! by ich nie przebić).Dodajemy piane do masy kakaowej łyżka po łyżce, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Powinna powstać puszysta, kakaowa masa.

Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym - Krok 1

Krok 2

Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę, wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika, na około 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika lecz pozostawiamy je w zapiętej tortownicy. I przechodzimy do przygotowania musu cytrynowego.

Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym - Krok 2

Krok 3

Masa: W garnuszku zagotowujemy sok z cytryny z połową szklanki cukru aż do rozpuszczenia i zdejmujemy z palnika. W misie miksera ucieramy żółtka z pozostałą połową cukru aż powstanie tzw. kogiel-mogiel.

Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym - Krok 3

Krok 4

Do kogla-mogla dodajemy stopniowo gorący sok cytrynowy, miksując cały czas. Następnie całość przelewamy z powrotem do garnuszka i gotujemy masę. Trzeba uważać aby jej nie przypalić. Gorącą masę przelewamy z powrotem do misy miksera i ubijamy przez kilkanaście minut, aż masa się całkowicie wystudzi i podwoi objętość.

Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym - Krok 4

Krok 5

Następnie rozmiękczamy Kasię (najlepiej na kilka sekund w mikrofali). Łyżka po łyżce dodajemy miękką Kasię do ubitej masy, cały czas miksując.

Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym - Krok 5

Krok 6

Dodajemy otartą skórkę z cytrusów i miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy ją do zmiksowanej masy, delikatnie mieszając szpatułką. Masę cytrusową przekładamy na wystudzony spód czekoladowy, wyrównujemy. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną i skórką otartą z cytryny.

Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym - Krok 6
20

Opinie o przepisie

  • YookY

    YookY, 30.08.2019

    masa się zważyła w pkt. 5/6 przy dodawaniu kasi:/ ale może moja wina bo przy okazji dodawałem "dodatkowo" starte skórki z 3-4 cytryn.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Lukowiec

    Agnieszka Lukowiec, 12.07.2019

    Do masy koniecznie żelatyna. Inaczej wyjdzie cytrynowy budyń na cieście :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Kaczmarek

    Kinga Kaczmarek, 10.12.2018

    Ciasto w smaku wyszło przepyszne ale konsystencji płynnego budyniu. Musieliśmy jeść łyżkami. Ktoś zapomniał w przepisie wspomnieć o żelatynie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Wróblewska

    Agata Wróblewska, 12.11.2018

    Ciasto wygląda dobrze i jest smaczne. Masa wyszła zwarta delikatna i puszysta. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła. Zmieniłam krok 5 dodając kasie do gorącej masy i dopiero z Kasią miksowałam do schłodzenia. Dodałam jednak 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzącej wody

    Odpowiedz Odpowiedz
  • joanna pietrucha

    joanna pietrucha, 10.11.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena  Tomczyk

    Magdalena Tomczyk, 09.11.2018

    Krem cytrynowy rewelacja;-) dodałam 500 ml bitej śmietany i 200 gram margaryny. Wyszlo wysmienie ;-) Ciasto zrobilam według własnego przepisu :-) więc trochę namieszalam ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • syla bar

    syla bar, 05.05.2018

    Ciasto nie udało się ,nie polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewelina czarny

    ewelina czarny, 26.03.2018

    spód rewelacja ale masa się zważyła po dodaniu ubitej śmietany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Justa

    Justyna Justa, 06.03.2017

    przeciez pisze krok 6 : ubić smietane kremówkę pani Barbaro...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bernacik

    Anna Bernacik, 05.02.2017

    Tylko szklanka kremówki? I nie dodajemy do niej żadnego fixu? Mam wrażenie, że po połączeniu z tym gotowanym koglem-moglem zamiast sztywnego, puszystego musu, jak na zdjęciu, otrzymamy cytrynową breję... Sorry, ale nie wierzę w powodzenie tego przepisu ;) Czegoś mi tu brakuje... Na pewno proporcje są właściwe? Czy ktoś robił to ciasto i mu wyszło?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Koper

    Agnieszka Koper, 05.01.2017

    śmietana kremowka jest podana w kroku 6. ubijania ją oddzielnie a później dodajemy do reszty kremu :-) na pewno je zrobię ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Marczak

    Karolina Marczak, 22.11.2016

    Już wszystko jasne, na pewno wyśmienite . Myślę zrobić je.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Marczak

    Karolina Marczak, 22.11.2016

    w przepisie na liście jest podana kremówka, zaś w wykonaniu nigdzie jej nie ma, to co wiec z nią robimy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Marczak

    Karolina Marczak, 22.11.2016

    w przepisie na liście jest podana kremówka, zaś w wykonaniu nigdzie jej nie ma, to co wiec z nią robimy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Kraśniewicz

    Sylwia Kraśniewicz, 18.11.2016

    To co x tą śmietaną??? Do masy cytryniwej czy na wierzch????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Więcławek Ząbek

    Barbara Więcławek Ząbek, 16.11.2016

    Przecież w przepisie nie ma śmietany,więc jak krem mógł się zwarzyć ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Wlodarz

    Martyna Wlodarz, 21.10.2016

    a mi się po dodaniu śmietanki kremówki do pozostałej masy wszystko w mgnieniu oka zważyło...a tyle godzin i zapału poświęciłam na to ciasto...masakra :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Wlodarz

    Martyna Wlodarz, 21.10.2016

    a mi po dodaniu śmietanki kremówki do pozostałej masy wszystko się w mgnieniu oka zwarzyło...a tyle godzin i zapału poświęciłam na to ciasto...rozczarowanie :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazur

    Ewa Mazur , 13.04.2016

    bardzo dobre ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Urszula

    Urszula Urszula, 10.04.2016

    świetne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Budyniowa stefanka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladowe z musem cytrynowymCiasto czekoladowe z musem cytrynowym

Czekolada i cytryna to połączenie wręcz idealne. Przekonaj się o tym, przygotowując kremowe ciasto czekoladowe z musem cytrynowym. Na początek utrzyj żółtka z cukrem na gęstą masę. Dodaj do niej przesiane przez sitko kakao i zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w przygotowaną masę. Całość przełóż do okrągłej formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, a następnie upiecz. Kolejnym krokiem jest przygotowanie musu cytrynowego – zrobisz to, sugerując się krokami zamieszczonymi w przepisie. Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym najlepiej smakuje dobrze schłodzone – odstaw je do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Chcąc zaserwować je podczas przyjęcia, pamiętaj o tym, by przygotowywania rozpocząć odpowiednio wcześnie. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj wierzch ciasta bitą śmietaną i otartą skórką z cytryny. Ewentualnie ozdób go też cienkimi plasterkami cytryny lub listkami mięty. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje połączenie czekoladowego ciasta i cytrynowego musu.