Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym

- Krok 1Spód: W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem pudrem na jasną i gęstą masę. Dodać przesiane kakao i zmiksować. Masa delikatnie zgęstnieje. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywna pianę (uwaga! by ich nie przebić).Dodajemy piane do masy kakaowej łyżka po łyżce, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Powinna powstać puszysta, kakaowa masa.
- Krok 2Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę, wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika, na około 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika lecz pozostawiamy je w zapiętej tortownicy. I przechodzimy do przygotowania musu cytrynowego.
- Krok 3Masa: W garnuszku zagotowujemy sok z cytryny z połową szklanki cukru aż do rozpuszczenia i zdejmujemy z palnika. W misie miksera ucieramy żółtka z pozostałą połową cukru aż powstanie tzw. kogiel-mogiel.
- Krok 4Do kogla-mogla dodajemy stopniowo gorący sok cytrynowy, miksując cały czas. Następnie całość przelewamy z powrotem do garnuszka i gotujemy masę. Trzeba uważać aby jej nie przypalić. Gorącą masę przelewamy z powrotem do misy miksera i ubijamy przez kilkanaście minut, aż masa się całkowicie wystudzi i podwoi objętość.
- Krok 5Następnie rozmiękczamy Kasię (najlepiej na kilka sekund w mikrofali). Łyżka po łyżce dodajemy miękką Kasię do ubitej masy, cały czas miksując.
- Krok 6Dodajemy otartą skórkę z cytrusów i miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy ją do zmiksowanej masy, delikatnie mieszając szpatułką. Masę cytrusową przekładamy na wystudzony spód czekoladowy, wyrównujemy. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną i skórką otartą z cytryny.

Czekolada i cytryna to połączenie wręcz idealne. Przekonaj się o tym, przygotowując kremowe ciasto czekoladowe z musem cytrynowym. Na początek utrzyj żółtka z cukrem na gęstą masę. Dodaj do niej przesiane przez sitko kakao i zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w przygotowaną masę. Całość przełóż do okrągłej formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, a następnie upiecz. Kolejnym krokiem jest przygotowanie musu cytrynowego – zrobisz to, sugerując się krokami zamieszczonymi w przepisie. Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym najlepiej smakuje dobrze schłodzone – odstaw je do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Chcąc zaserwować je podczas przyjęcia, pamiętaj o tym, by przygotowywania rozpocząć odpowiednio wcześnie. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj wierzch ciasta bitą śmietaną i otartą skórką z cytryny. Ewentualnie ozdób go też cienkimi plasterkami cytryny lub listkami mięty. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje połączenie czekoladowego ciasta i cytrynowego musu.