Ciasto drożdżowe dla zapracowanych

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

0.5 szklanki

1 szklanka

3 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

0.5 kilograma

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieczorem wszystkie składniki włożyć do miski i pozostawić na noc (nie wolno mieszać).

Krok 2

Zachować kolejność: na dno cukier, na to pokruszone drożdże.

Krok 3

Rozbełtane jajka, olej i mleko.

Krok 4

Przykryć folią i zostawić do rana.

Krok 5

Na drugi dzień dosypać 1/2 kg przesianej mąki i szczyptę soli.

Krok 6

Można dodać np. rodzynki lub jakiś zapach, jeśli ktoś lubi.

Krok 7

Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się wszystkich składników, wlać do formy, a gdy trochę podrośnie, włożyć do zimnego piekarnika.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej