Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Ciasto drożdżowe podstawowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

461

770 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
300 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

6267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10757 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

zaczyn:

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

ciasto właściwe:

4 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

200 gramów

4 sztuki

100 gramów

kruszonka:

100 gramów

0.75 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić zaczyn. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem dodać mleko i wmieszać mąkę. Odstawić.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 1

Krok 2

Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do dużej miski wsypywać na zmianę: szklankę mąki, pół szklanki cukru, szklankę mąki, wymieszane w całości jajka, pół szklanki cukru, szklankę mleka, szklankę mąki, zaczyn, polać masłem i dosypać ostatnią szklankę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić bez mieszania na 3 godziny.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 2

Krok 3

Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki zmiksować do momentu aż powstaną okruchy. Wstawić do lodówki

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 3

Krok 4

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto właściwe zmiksować na gładką masę, wmieszać rodzynki i wyłożyć na blachę. Blachę z ciastem odstawić na pół godziny. Włączyć piekarnik na 180 C góra/dół. Ciasto posypać kruszonką i piec ok. 50 minut.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 4

Krok 5

Wystawić ciasto z piekarnika i po kilkunastu minutach, trzymając za papier do pieczenia, wyjąć z blachy, aby wystygło – najlepiej na drewniany blat.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Ewa

    Ewa , 25.05.2020

    Podpinam się pod wcześniejsze komentarze - czy można znaleźć poprzednią wersję przepisu? Po dłuższej przerwie wróciłam na stronę po przepis, coś mi nie pasowało co prawda z ilościami, ale mechanicznie zrobiłam jak zawsze - skutek był taki, że połowa ciasta wypadła mi z keksówki podczas pieczenia na dno piekarnika - i wyszedł mi w połowie zakalec. Poprzedni przepis idealnie wpasowywał się w keksówkę, tak, jak to robiła moja świętej pamięci babcia :). Ten przepis - moja rada - albo na dwie keksówki, albo połowa porcji, ewentualnie na foremkę 20x30 cm... Miło byłoby odzyskać poprzednią wersję. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Iwona Kowal

    Iwona Kowal , 16.05.2020

    czy ten przepis nie był zmieniony ?? robiłam już ale inaczej z tego właśnie linku

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jakub

    Jakub , 15.05.2020

    Jeszcze niedawno ten przepis wyglądał nieco inaczej (teraz są inne proporcje). Czy można gdzieś znaleźć jeszcze poprzednią wersję?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kołacz z kruszonką
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżowe podstawoweCiasto drożdżowe podstawowe

W życiu każdego amatora gotowania przychodzi taki moment, kiedy trzeba zmierzyć się z ciastem drożdżowym. Brzmi poważnie? Wbrew pozorom nie jest to wyzwanie godne wyłącznie zawodowych cukierników i doświadczonych kucharzy. Dzięki naszym wskazówkom drożdżowy sukces macie w kieszeni.

Dla kogo?

Puszystemu ciastu drożdżowemu nie można się oprzeć. Nawet osoby, które na co dzień unikają słodyczy, nie odmówią kawałka tego rarytasu.

Na jaką okazję?

Pierwszorzędnie smakuje z kruszonką i sezonowymi owocami. Nie brakuje ich zwłaszcza w lecie, więc wakacyjne desery jednoznacznie kojarzą się z drożdżowym smakołykiem.

Czy wiesz, że?

W zrobieniu dobrego ciasta drożdżowego kluczowe jest użycie składników, mających temperaturę pokojową. Trzymajcie się tej zasady, a pojawienie się zakalca Wam nie grozi.

Dla urozmaicenia:

Rabarbar, truskawki, porzeczki, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie… Jakich owoców użyjecie do swojego ciasta drożdżowego?