Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Ciasto drożdżowe podstawowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

471

heart
827 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
300 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

6670 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

zaczyn:

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

ciasto właściwe:

4 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

200 gramów

4 sztuki

100 gramów

kruszonka:

100 gramów

0.75 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić zaczyn. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem dodać ciepłe mleko i wmieszać mąkę. Odstawić.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 1

Krok 2

Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do dużej miski wsypywać na zmianę: szklankę mąki, pół szklanki cukru, szklankę mąki, wymieszane w całości jajka, pół szklanki cukru, szklankę mleka, szklankę mąki, zaczyn, polać masłem i dosypać ostatnią szklankę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 2

Krok 3

Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki zmiksować do momentu aż powstaną okruchy. Wstawić do lodówki

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 3

Krok 4

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto właściwe zmiksować na gładką masę, wmieszać rodzynki i wyłożyć na blachę. Blachę z ciastem odstawić na pół godziny. Włączyć piekarnik na 180 C góra/dół. Ciasto posypać kruszonką i piec ok. 50 minut.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 4

Krok 5

Wystawić ciasto z piekarnika i po kilkunastu minutach, trzymając za papier do pieczenia, wyjąć z blachy, aby wystygło – najlepiej na drewniany blat.

Ciasto drożdżowe podstawowe - Krok 5
17

Opinie o przepisie

  • Najlepszy Tata

    Najlepszy Tata , 16.03.2025

    Fajnie, fajnie, ale szczypta soli do ciasta potrzebna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Babs

    Babs , 05.06.2024

    Ciasto pyszne, delikatne i wilgotne. Po 30min bylo upieczone. Następnym razem zmniejsze temperature do 170, spód trochę przypieczony za bardzo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata

    Malgorzata , 21.05.2023

    Czy jeżeli użyje mąki krupczatki, mam dodać też innej mąki, czy wystarczy ten jeden rodzaj?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK. Ciasta drożdżowego nie trzeba się "bać". Zwykle wyrasta. Zamiast świeżych drożdży można użyć instant. Jako ciekawostkę dodam, że świeże drożdże można mrozić i nie tracą swoich właściwości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Michalska - Gajda

    Anna Michalska - Gajda , 27.12.2021

    Ciasto można zrobić w wersji vege. Zamiast masła użyłam oleju kokosowego, najzdrowszy jest nierafinowany, ale wtedy ciasto zyskuje lekko kokosowy smak. Można dodać olej rafinowany wtedy w ogóle tłuszcz jest bez smak. Zamiast jajek dodałam szklankę pulpy dyniowej (dynia obrana, upieczona w piekarniku wystudzona i zmiksowana w blenderze). Ciasto zyskuje piękny kolor, dynia jest niewyczuwalna. Mleko zastąpiłam mlekiem migdałowym w takiej samej ilości. Smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika

    Monika , 13.12.2021

    TAK* Żeby ciasto nie przypiekało się za mocno podczas pieczenia przed posypaniem kruszonką smaruje wierzch ciasta za pomocą pędzelka roztrzepanym białkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kozłowska

    Kasia Kozłowska , 02.08.2021

    Czy z tego ciasta można też zrobić bułeczki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kasia Kozłowska

    Kasia Kozłowska , 18.04.2021

    Czy dodanie owoców nie "zepsuje" ciasta? P. S. Wersja podstawowa jest mega pyszna i tak łatwo się robi. Przeraża to 3-godzinne oczekiwanie-czemu ma służyć?Skróciłam je do 2 godzin i ciasto wyszło, myślę, jak powinno: pyszne, puszyste, sprężyste, takie prawdziwe drożdżowe :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa

    Ewa , 25.05.2020

    Podpinam się pod wcześniejsze komentarze - czy można znaleźć poprzednią wersję przepisu? Po dłuższej przerwie wróciłam na stronę po przepis, coś mi nie pasowało co prawda z ilościami, ale mechanicznie zrobiłam jak zawsze - skutek był taki, że połowa ciasta wypadła mi z keksówki podczas pieczenia na dno piekarnika - i wyszedł mi w połowie zakalec. Poprzedni przepis idealnie wpasowywał się w keksówkę, tak, jak to robiła moja świętej pamięci babcia :). Ten przepis - moja rada - albo na dwie keksówki, albo połowa porcji, ewentualnie na foremkę 20x30 cm... Miło byłoby odzyskać poprzednią wersję. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Iwona Kowal

    Iwona Kowal , 16.05.2020

    czy ten przepis nie był zmieniony ?? robiłam już ale inaczej z tego właśnie linku

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jakub

    Jakub , 15.05.2020

    Jeszcze niedawno ten przepis wyglądał nieco inaczej (teraz są inne proporcje). Czy można gdzieś znaleźć jeszcze poprzednią wersję?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe podstawowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżowe podstawoweCiasto drożdżowe podstawowe

Ciasto drożdżowe to kulinarna legenda. Z jednej strony nie można mu się oprzeć, z drugiej może trochę onieśmielać. W życiu każdego amatora gotowania przychodzi jednak taki moment, kiedy trzeba zmierzyć się z ciastem drożdżowym. Przepis na ten przysmak brzmi poważnie? Wbrew pozorom nie jest to wyzwanie godne wyłącznie zawodowych cukierników i doświadczonych kucharzy. Dzięki naszym wskazówkom dotyczącym przygotowania ciasta, drożdżowy sukces masz w kieszeni. A w czym tkwi sekret przepisu na puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką? Choć może wydawać się to dziwne, to w prostocie. W tym wypadku powiedzenie „geniusz tkwi w prostocie” pasuje bowiem idealnie.

Dla kogo?

Na widok puszystego ciasta drożdżowego wielu łasuchom zaczyna cieknąć ślinka. Nawet osoby, które na co dzień unikają słodyczy, nie odmówią kawałka tego rarytasu. Z naszym prostym ciastem drożdżowym nabierzesz pewności siebie i będziesz gotów na kolejne eksperymenty. Ciasto drożdżowe z kruszonką to coś więcej niż kawałek placka. To chwila przyjemności, w której czas naprawdę staje w miejscu.

Na jaką okazję?

Pierwszorzędnie smakuje drożdżowe ciasto z kruszonką i sezonowymi owocami. Nie brakuje ich zwłaszcza w lecie, więc wakacyjne desery jednoznacznie kojarzą się z drożdżowym smakołykiem.

Czy wiesz, że?

A jak rozpoznać dobry przepis na ciasto drożdżowe? Nie trzeba się mocno nagimnastykować. Warto bowiem pamiętać, że w zrobieniu dobrego ciasta drożdżowego kluczowe jest użycie składników, mających temperaturę pokojową. Trzymaj się tej zasady, a pojawienie się zakalca ci nie grozi. Wszystko wskazuje na to, że masz już wystarczającą wiedzę, że zaznajomić się dokładniej z prostym przepisem na ciasto drożdżowe.

Dla urozmaicenia:

Ciasto drożdżowe – przepis tradycyjny czy z dodatkami? W naszym przekonaniu obie wersje są doskonałe. A czym urozmaicić prosty przepis na ciasto drożdżowe? Świetnie pasują do niego rabarbar, truskawki, porzeczki, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie… Jakich owoców użyjesz do swojego ciasta drożdżowego? Przepis podstawowy na ciasto drożdżowe z kruszonką, na szczęście, nie uwzględnia żadnych ograniczeń! Co więcej, do przepisu na ciasto drożdżowe, który opracowaliśmy, pasuje wiele znakomitych dodatków.