Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8.5 dekagrama

8.5 dekagrama

5 dekagramów

50 dekagramów

1 szklanka

1 szczypta

1 sztuka

1 litr

kruszonka:

200 gramów

100 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i podgrzanym mlekiem.

Krok 2

Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 3

Kasię roztopić w rondelku.

Krok 4

Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek, do którego wlewamy wyrośnięty rozczyn.

Krok 5

Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok. 20 min. w ciepłym miejscu.

Krok 6

Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto.

Krok 7

Ciasto jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce.

Krok 8

Na koniec ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę.

Krok 9

Na ciasto wysypujemy jagody.

Krok 10

Piec 40-45 min. w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem.

1

Opinie o przepisie

  • Nataša Pajestková

    Nataša Pajestková, 03.03.2016

    A ja widze na zdjeciu posypke. To jaka ta posypka?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej