Ciasto drożdżowe z owocami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

153 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

900 gramów

1 sztuka

200 gramów

250 mililitrów

3 sztuki

80 gramów

1 szczypta

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Owoce umyj, osusz, wydryluj i odsącz.

Krok 2

Do ciepłego mleka skrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Krok 3

Stop Kasię i ostudź.

Krok 4

W misce rozmieszaj jajka, dodaj stopioną Kasię, wyrośnięte drożdże i przesianą mąkę.

Krok 5

Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.

Krok 6

Ciasto uformuj w kulę, zawiń w lnianą serwetkę i wrzuć do zimnej wody.

Krok 7

Poczekaj, aż wypłynie (max 15 min).

Krok 8

Po wypłynięciu wyjmij ciasto z serwetki na podsypaną mąką stolnicę, dodaj cukier i ewentualnie nieco przesianej mąki.

Krok 9

Ponownie zagnieć.

Krok 10

Dużą formę posmaruj Kasią, wyłóż na nią ciasto i rozłóż owoce.

Krok 11

Lekko przyciśnij owoce ręką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 12

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Krok 13

Jeszcze ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem.

4

Opinie o przepisie

  • Celina Szumska

    Celina Szumska

    najprostsze i najłatwiejsze na świecie ciasto drożdżowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Boczek

    Sylwia Boczek

    pycha, nigdy mi drożdżowe nie wychodziło, to zawsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MamaLucyna Farara

    MamaLucyna Farara

    czekoladowe ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Annie  Maggie

    Annie Maggie

    Ciasto cudowne... bałam się, że będzie zakalec bo przed włożeniem w wodę było bardzo lejące ale po wyjęciu z wody dodałam jeszcze trochę maki i wyszło idealnie... składników jest na dużą blachę więc trochę się wylało co nie zniszczyło efektu końcowego... pyszne... na dzień dzisiejszy będzie to mój numer jeden eski chodzi o drożdżówki... polecam...

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżowe z owocamiCiasto drożdżowe z owocami

Ciasto drożdżowe sprawdza się jako uniwersalny wypiek w trakcie sezonu – szczególnie latem i wczesną jesienią, kiedy na straganach królują świeże owoce. Zainspiruj się i przyrządź na jego bazie słodki wypiek. Aby całość doskonale wyrosła, wcześniej przygotuj zaczyn drożdżowy, rozkruszając drożdże do ciepłego mleka. Dodatkowo po wyrobieniu ciasta z kostką do pieczenia, jajkami i mąką, odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Placek piecz w dowolnej formie – prostokątnej, keksowej lub okrągłej. Przed wstawieniem go do piekarnika, w masę wciśnij wybrane owoce. Sięgnij po truskawki, kawałki jabłek i gruszek. Wypróbuj także kompozycji z owoców leśnych – malin, jagód czy borówek. Ciasto wyjdzie smaczne, jeśli zestawisz ze sobą np. słodkie poziomki i kwaśne porzeczki. Zimą ewentualnie wykorzystaj marynowane wydrylowane wiśnie lub morele i ananasy w zalewie. Ciasto drożdżowe z owocami oprósz dekoracyjnie cukrem pudrem. Podawaj schłodzone. Jakie owoce umieścisz w cieście drożdżowym? Podziel się swoimi inspiracjami.