Ciasto drożdżowe z owocami

- Krok 1Owoce umyj, osusz, wydryluj i odsącz.
- Krok 2Do ciepłego mleka skrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Krok 3Stop Kasię i ostudź.
- Krok 4W misce rozmieszaj jajka, dodaj stopioną Kasię, wyrośnięte drożdże i przesianą mąkę.
- Krok 5Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.
- Krok 6Ciasto uformuj w kulę, zawiń w lnianą serwetkę i wrzuć do zimnej wody.
- Krok 7Poczekaj, aż wypłynie (max 15 min).
- Krok 8Po wypłynięciu wyjmij ciasto z serwetki na podsypaną mąką stolnicę, dodaj cukier i ewentualnie nieco przesianej mąki.
- Krok 9Ponownie zagnieć.
- Krok 10Dużą formę posmaruj Kasią, wyłóż na nią ciasto i rozłóż owoce.
- Krok 11Lekko przyciśnij owoce ręką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Krok 12Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Krok 13Jeszcze ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe sprawdza się jako uniwersalny wypiek w trakcie sezonu – szczególnie latem i wczesną jesienią, kiedy na straganach królują świeże owoce. Zainspiruj się i przyrządź na jego bazie słodki wypiek. Aby całość doskonale wyrosła, wcześniej przygotuj zaczyn drożdżowy, rozkruszając drożdże do ciepłego mleka. Dodatkowo po wyrobieniu ciasta z kostką do pieczenia, jajkami i mąką, odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Placek piecz w dowolnej formie – prostokątnej, keksowej lub okrągłej. Przed wstawieniem go do piekarnika, w masę wciśnij wybrane owoce. Sięgnij po truskawki, kawałki jabłek i gruszek. Wypróbuj także kompozycji z owoców leśnych – malin, jagód czy borówek. Ciasto wyjdzie smaczne, jeśli zestawisz ze sobą np. słodkie poziomki i kwaśne porzeczki. Zimą ewentualnie wykorzystaj marynowane wydrylowane wiśnie lub morele i ananasy w zalewie. Ciasto drożdżowe z owocami oprósz dekoracyjnie cukrem pudrem. Podawaj schłodzone. Jakie owoce umieścisz w cieście drożdżowym? Podziel się swoimi inspiracjami.