Ciasto drożdżowe z rodzynkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 szklanka

1 kilogram

1 opakowanie

1.5 szklanki

6 sztuk

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z drożdży, 50 ml ciepłego mleka, łyżki mąki zarobić rozczyn. Odczekać 15-20 minut aż drożdże "ruszą ".

Krok 2

Mąkę wsypać do miski, wlać rozczyn, dodać jajka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, dodać resztę mleka,wlać rozpuszczoną i ostudzoną KASIĘ - wyrobić ciasto.

Krok 3

Ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Sparzyć rodzynki. Gdy ciasto wyrośnie dodać rodzynki i wymieszać je. Ciasto wyłożyć na blaszkę, posmarować powidłami śliwkowymi i posypać kruszonką (KRUSZONKA - wymieszać 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki mąki i 2 łyżki KASI)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej