Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

16

180 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

376 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

110 gramów

1 szczypta

2 łyżki

130 gramów

20 gramów

2 sztuki

310 mililitrów

100 gramów

100 gramów

800 gramów

czekoladowa kruszonka:

150 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużej miski wlewamy podgrzane mleko (do około 40°C- możemy sprawdzić palcem, gdy czujemy, że jest gorące a nas nie parzy to jest odpowiednia temperatura). Wsypujemy połowę cukru, kruszymy drożdże i mieszamy ze szklanką mąki. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20 minut. W drugiej misce mieszamy resztę mąki z kakao.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką - Krok 1

Krok 2

Następnie do lekko wyrośniętego ciasta dodajemy roztrzepane jajka, Kasię, sól, resztę cukru oraz mąkę z kakao (z drugiej miski). Wszystko wymieszać zagniatając ciasto. Gdy ciasto osiągnie jednolitą masę dodajemy drobno posiekaną czekoladę, i ugniatamy dalej i formujemy kulę (ciasto jest dość luźne i tak ma być). Posypujemy delikatnie mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką - Krok 2

Krok 3

Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy podsypując mąką i przekładamy do formy. Na cieście układamy pocięte na pół truskawki i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posypujemy kruszonką.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w jednym naczyniu i wyrabiamy lekko palcami. W razie konieczności dodajemy 1-2 łyżki mąki pszennej. Ciasto posypane kruszonką wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Pieczemy w temperaturze 180°C. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką - Krok 4
Moje Ciasto

Dobra rada:

Jeśli używasz świeżych drożdży to do przygotowania tego ciasta użyj 40g.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonkąCiasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe to jeden z najpopularniejszych wypieków, do których dodaje się m.in. świeże truskawki. Przygotuj je w zupełnie nowej odsłonie – z dodatkiem gorzkiej i mlecznej czekolady. Zacznij od zrobienia zaczynu do ciasta z ciepłego mleka, cukru, drożdży i mąki. Odstaw na chwilę, aby wyrosło, po czym dodaj wymieszaną z kakao mąkę, kostkę do pieczenia i jajka. Dłonią połącz w misce wszystkie składniki, wyrabiając jednocześnie gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodaj do niego drobno posiekane dwa rodzaje czekolady, ugnieć i uformuj kulę. Oprósz ją mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto zwiększyło swoją objętość. Następnie rozwałkuj je i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki. Na wierzchu ułóż równomiernie połówki truskawek, znów odstawiając do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj czekoladową kruszonkę z mąki, tłuszczu, brązowego cukru oraz kakao. Wyrób ją lekko palcami i wysyp na wierzch ciasta. Wstaw placek do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka. Smacznego!