Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

- Krok 1Do dużej miski wlewamy podgrzane mleko (do około 40°C- możemy sprawdzić palcem, gdy czujemy, że jest gorące a nas nie parzy to jest odpowiednia temperatura). Wsypujemy połowę cukru, kruszymy drożdże i mieszamy ze szklanką mąki. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20 minut. W drugiej misce mieszamy resztę mąki z kakao.
- Krok 2Następnie do lekko wyrośniętego ciasta dodajemy roztrzepane jajka, Kasię, sól, resztę cukru oraz mąkę z kakao (z drugiej miski). Wszystko wymieszać zagniatając ciasto. Gdy ciasto osiągnie jednolitą masę dodajemy drobno posiekaną czekoladę, i ugniatamy dalej i formujemy kulę (ciasto jest dość luźne i tak ma być). Posypujemy delikatnie mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Krok 3Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy podsypując mąką i przekładamy do formy. Na cieście układamy pocięte na pół truskawki i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posypujemy kruszonką.
- Krok 4Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w jednym naczyniu i wyrabiamy lekko palcami. W razie konieczności dodajemy 1-2 łyżki mąki pszennej. Ciasto posypane kruszonką wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Pieczemy w temperaturze 180°C. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Jeśli używasz świeżych drożdży to do przygotowania tego ciasta użyj 40g.

Ciasto drożdżowe to jeden z najpopularniejszych wypieków, do których dodaje się m.in. świeże truskawki. Przygotuj je w zupełnie nowej odsłonie – z dodatkiem gorzkiej i mlecznej czekolady. Zacznij od zrobienia zaczynu do ciasta z ciepłego mleka, cukru, drożdży i mąki. Odstaw na chwilę, aby wyrosło, po czym dodaj wymieszaną z kakao mąkę, kostkę do pieczenia i jajka. Dłonią połącz w misce wszystkie składniki, wyrabiając jednocześnie gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodaj do niego drobno posiekane dwa rodzaje czekolady, ugnieć i uformuj kulę. Oprósz ją mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto zwiększyło swoją objętość. Następnie rozwałkuj je i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki. Na wierzchu ułóż równomiernie połówki truskawek, znów odstawiając do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj czekoladową kruszonkę z mąki, tłuszczu, brązowego cukru oraz kakao. Wyrób ją lekko palcami i wysyp na wierzch ciasta. Wstaw placek do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka. Smacznego!