• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami
Kruszonka migdałowo-truskawkowa
Kruszonka migdałowo-truskawkowa
Ptysiowy tort z truskawkami
Ptysiowy tort z truskawkami
Ambasador z truskawkami
Ambasador z truskawkami
Sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Ciasta
  • Ciasta czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Autor: MojeCiasto
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
  • 0 minut0
  • Łatwe
  • 1 osoba1
  • 40 minut
  • 180 °C
  • 20x30
  • Przelicznik miar i wag
16
Oceń przepis jako pierwszy
178
0
WYDRUKUJ
126 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
375 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
    ciasto:
  • mąka pszenna
    500 g
  • Kostka do pieczenia Kasia
    100 g
  • sól
    1 szczypta
  • kakao
    2 łyżki
  • drobny cukier
    130 g
  • suche drożdże
    20 g
  • duże jajka
    2 szt.
  • mleko
    310 ml
  • gorzka czekolada
    100 g
  • mleczna czekolada
    100 g
  • truskawki
    800 g
  • czekoladowa kruszonka:
  • Kostka do pieczenia Kasia
    150 g
  • biały cukier
    150 g
  • brązowy cukier
    3 łyżki
  • mąka pszenna
    110 g
  • kakao
    2 łyżki
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką – krok 1
    Krok 1
    Do dużej miski wlewamy podgrzane mleko (do około 40°C- możemy sprawdzić palcem, gdy czujemy, że jest gorące a nas nie parzy to jest odpowiednia temperatura). Wsypujemy połowę cukru, kruszymy drożdże i mieszamy ze szklanką mąki. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20 minut. W drugiej misce mieszamy resztę mąki z kakao.
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką – krok 2
    Krok 2
    Następnie do lekko wyrośniętego ciasta dodajemy roztrzepane jajka, Kasię, sól, resztę cukru oraz mąkę z kakao (z drugiej miski). Wszystko wymieszać zagniatając ciasto. Gdy ciasto osiągnie jednolitą masę dodajemy drobno posiekaną czekoladę, i ugniatamy dalej i formujemy kulę (ciasto jest dość luźne i tak ma być). Posypujemy delikatnie mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką – krok 3
    Krok 3
    Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy podsypując mąką i przekładamy do formy. Na cieście układamy pocięte na pół truskawki i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posypujemy kruszonką.
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką – krok 4
    Krok 4
    Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w jednym naczyniu i wyrabiamy lekko palcami. W razie konieczności dodajemy 1-2 łyżki mąki pszennej. Ciasto posypane kruszonką wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Pieczemy w temperaturze 180°C. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    avatar

    Jeśli używasz świeżych drożdży to do przygotowania tego ciasta użyj 40g.

Tagi
deser z truskawkamiTRUSKAWKICIASTO DROŻDŻOWECIASTA Z TRUSKAWKAMICIASTA CZEKOLADOWEbez mięsaDESER Z TRUSKAWKAMIFRISCOszybkie daniewegeDanie wegetariańskieDrożdżoweCiasto czekoladowe
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał swojego komentarza.
Dodaj własny, aby rozpocząć dyskusję
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Najlepsze ciasto czekoladowe – niebiański smak i przepis na sukces
Najlepsze ciasto czekoladowe – niebiański smak i przepis na sukces
Słodkie drożdżowe
Słodkie drożdżowe
Ciasto kokosowe na Walentynki
Ciasto kokosowe na Walentynki
Ciasto na słono – inspiracje
Ciasto na słono – inspiracje
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
avatar

Ciasto drożdżowe to jeden z najpopularniejszych wypieków, do których dodaje się m.in. świeże truskawki. Przygotuj je w zupełnie nowej odsłonie – z dodatkiem gorzkiej i mlecznej czekolady. Zacznij od zrobienia zaczynu do ciasta z ciepłego mleka, cukru, drożdży i mąki. Odstaw na chwilę, aby wyrosło, po czym dodaj wymieszaną z kakao mąkę, kostkę do pieczenia i jajka. Dłonią połącz w misce wszystkie składniki, wyrabiając jednocześnie gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodaj do niego drobno posiekane dwa rodzaje czekolady, ugnieć i uformuj kulę. Oprósz ją mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto zwiększyło swoją objętość. Następnie rozwałkuj je i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki. Na wierzchu ułóż równomiernie połówki truskawek, znów odstawiając do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj czekoladową kruszonkę z mąki, tłuszczu, brązowego cukru oraz kakao. Wyrób ją lekko palcami i wysyp na wierzch ciasta. Wstaw placek do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka. Smacznego!

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

16
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby