Ciasto kruche z jagodami i kruszonką - przepis łatwy | Przepisy.pl pixel

Kruche z jagodami i kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

84

heart
181 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

563 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

995 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

450 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

250 gramów

200 gramów

1 szczypta

masa:

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól. Zagniatamy na ciasto. Po chwili dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Miksujemy na kruszonkę.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 1

Krok 2

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przesypujemy na spód i delikatnie ugniatamy. Podpiekamy ok. 10 min w temperaturze 180 C.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 2

Krok 3

Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz skórką z jednej cytryny.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 3

Krok 4

Przekładamy na podpieczony spód.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 4

Krok 5

Na wierzch rozsypujemy resztę kruszonki. Pieczemy ok. 35 min w temp 180 C do zarumienienia.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 5
9

Opinie o przepisie

  • Hanna

    Hanna , 25.07.2025

    Rewelacja. Nawet przy mniejszej ilości cukru i z innymi owocami wychodzi bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katriel

    Katriel , 16.04.2025

    Szybko, bezproblemowo i smacznie. Tak lubię. Z pewnością skorzystam z tego przepisu w przyszłości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika

    Monika , 17.06.2024

    Dawno temu moja babcia podobne robiła. Ciasto pyszne i zawsze mam pewność, że się uda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 07.08.2022

    Nic nie brakuje czytać uważnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara

    Barbara , 16.10.2021

    Ciasto cale to kruszonka ,wiec do niej dajemy maslo .Czesc kruszonki ubijamy na spodzie blachy .Przepis jest czytelnie napisany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania

    Ania , 10.07.2021

    Zrobiłam z owoców ze swojego ogrodu: malina, wiśnia, agrest, porzeczka żółta i czerwona. Wyszło pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Gosia

    Gosia , 03.07.2021

    Mysle ze ten przepis jest troszkę niedokładny : nie można zagnieść ciasta tylko z maki , proszku soli i cukru, najwyżej wymieszać . Poza tym ,czy składniki na kruszonkę są odebrane z podanej tu ilości maki i cukru , czy kruszonkę robimy zupełnie osobno. Jajko dodajemy do ciasta głównego czy do kruszonki? Chyba ze całe ciasto jest w formie kruszonki , chociaż na zdjęciu wyglada jako jednolita masa?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche z jagodami i kruszonkąKruche z jagodami i kruszonką

Warstwa słodkiej, chrupiącej kruszonki, a do tego rozpływające się w ustach, soczyste owoce – czyż ciasto kruche z jagodami nie jest jednym z najsmaczniejszych i najprostszych w przygotowaniu deserów? Nie będziesz mieć wątpliwości, gdy przygotujesz naszą recepturę, dzięki której uzyskasz najlepsze rezultaty w kuchni. Niezbędne wskazówki i krótka lista składników już na Ciebie czekają. Placek z jagodami i kruszonką jest tak smaczny, że gdy pojawia się na stole, mamy ochotę wciąż sięgać po kolejny kawałek. Nie bez powodu goście tak często pytają o dokładkę lub przepis. Podzielisz się z nimi tajną recepturą? Kruche ciasto z jagodami i kruszonką zrobi z Ciebie cukiernika z prawdziwego zdarzenia. A to wszystko bez specjalnych umiejętności i większego wysiłku w kuchni. Przygotuj blachę, zapoznaj się z naszą listą składników i do dzieła. Pieczemy ciasto kruche z jagodami i kruszonką, które oczaruje wszystkich łasuchów! 

Dla kogo?

To prosty przepis, który pokocha każdy miłośnik wypieków – nie tylko ze względu na niepowtarzalny, cierpki smak jagód, ale także dostępność składników do tego ciasta. Na liście znajdziesz podstawowe produkty, które każdy ma w swoich zapasach. Mąka, jajka, cukier do pieczenia – być może okaże się, że wizyta w sklepie będzie zbędna. Ciasto kruche z jagodami sprawdzi się w menu osób, które lubią proste przepisy. Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by ten wyjątkowy i pachnący wypiek pojawił się na Twoim stole. Wśród naszych wskazówek znajdziesz 5 kroków, które opisują cały proces przygotowania kruchego ciasta. Wykonuj je po kolei, a z pewnością nie napotkasz żadnych trudności podczas pieczenia i wszystko pójdzie zgodnie z planem. Kruche ciasto z jagodami wyróżnia także bardzo krótki czas przygotowania. Wystarczy godzina na połączenie składników i upieczenie tego specjału. Chyba przyznasz, że to naprawdę niewiele. 

Na jaką okazję?

Ciasto kruche z jagodami możesz przygotować na specjalną okazję dla najbliżej osoby – w końcu kto powiedział, że na urodzinowym stole musi się pojawić tylko tort? Połóż na wierzchu wypieku świeczki lub fontannę tortową i celebruj ten wyjątkowy dzień. Ciasto z jagodami i kruszonką możesz też podać podczas spotkania z przyjacielem lub przyjaciółką. Ten smaczny wypiek jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty, więc zaserwuj je razem i ciesz się miłym wieczorem w najlepszej atmosferze. Zakład, że bliska osoba poprosi cię o przepis? Napisz nam w komentarzu, kto miał rację! Ciasto kruche z jagodami i kruszonką sprawdzi się także podczas większych uroczystości. Być może zastanawiasz się, jaki wypiek zaserwować na święta? Przetestuj naszą recepturę, a nie będziesz mieć wątpliwości, że kruche ciasto to jest to. Przygotuj dużą blaszkę tego wypieku, a później zbieraj pochwały od zadowolonych gości.  Święta z takim wypiekiem będą bardzo udane. 

Czy wiesz, że?

Podstawowym składnikiem ciasta jagodowego z kruszonką są oczywiście owoce. W tym przypadku nie musisz się martwić o to, by były świeże. Mogą być także te mrożone! Nim jednak dodasz je do ciasta, dokonaj selekcji i przyjrzyj się owocom. Sprawdź, czy nie są zepsute. Nie omijaj tej czynności, a będziesz mieć pewność, że wypiek wyjdzie idealnie. W naszym przepisie znajdziesz wskazówki, jak odpowiednio przygotować owoce. Proponujemy wymieszanie jagód z mąką ziemniaczaną oraz skórką z cytryny. Przyrządzone w ten sposób zyskają nowe oblicze i będą lekko kwaśne, co doskonale zrównoważy słodki smak ciasta. Połóż jagody na upieczonym spodzie, a później przykryj je kruszonką. Piecz przez około 35 minut w urządzeniu nagrzanym do 180 stopni Celsjusza i obserwuj, co dzieje się z ciastem w piekarniku. Jeżeli kruszonka ładnie się zarumieni, to wyjmij wypiek z urządzenia i odczekaj chwilę. Później pokrój ciasto na kawałki i serwuj na eleganckiej zastawie, aby nie tylko dobrze smakowało, ale również cieszyło oko wszystkich gości. 

Dla urozmaicenia:

Ciasto jagodowe z kruszonką możesz jeść na ciepło po wyjęciu z piekarnika. Odczekaj jednak chwilę, aby deser nie był zbyt gorący, ponieważ po spożyciu go możesz nabawić się przykrego bólu brzucha. Odrobina cierpliwości jest w tym przypadku wskazana. Jeżeli wolisz poczekać, aż ciasto całkowicie wystygnie, to wtedy możesz zaserwować je z gałką waniliowych lodów i ulubionym ciepłym napojem. Polecamy skomponowanie wypieku z aromatyczną herbatą malinową lub kawą. Lubisz bardzo słodkie desery? Placek z jagodami i kruszonką możesz podawać posypany cukrem pudrem. Dobrze sprawdzi się także odrobina lukru domowego, który przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Przygotuj go na bazie cukru pudru, wody i soku z cytryny, a uzyskasz najlepsze rezultaty. Lukier to nie tylko słodki i smaczny dodatek, ale także doskonała dekoracja deserów.  Jeśli chcesz, możesz powtórzyć pieczenie ciasta z jagodami i kruszonką i poeksperymentować z innymi owocami – wiśniami lub malinami. Później koniecznie podziel się z nami opinią na temat wypieku. Napisz w komentarzu, jak smakował Ci przepis na kruche ciasto z jagodami i kruszonką.