Ciasto kruche

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

38

671 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

412 osób wydrukowało

Pobierz pdf

829 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej.

Ciasto kruche - Krok 1

Krok 2

Dodaj pozostałe składniki ciasta i posiekaj razem na stole.

Ciasto kruche - Krok 2

Krok 3

Ciasto zagnieć w gładką kulę.

Ciasto kruche - Krok 3

Krok 4

Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki.

Ciasto kruche - Krok 4

Krok 5

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wylep nim dużą formę lub małe foremki.

Ciasto kruche - Krok 5

Krok 6

Ciasto nakłuj widelcem. Wypieki z ciasta kruchego wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 st.C. aż staną się rumiane.

Ciasto kruche - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto krucheCiasto kruche

Sposobów na smaczne kruche ciasto jest naprawdę wiele. Jeśli nie wiesz, na który się zdecydować, spróbuj jednego z łatwiejszych. Do przyrządzenia wypieku z poniższego przepisu potrzebujesz jedynie kilku składników. Ciasto należy wyrobić szybko, by się zbytnio nie ogrzało. Dobrze początkowo połączyć składniki za pomocą noża – pokroić drobno kostkę do pieczenia, wymieszać ją z mąką i dopiero wtedy wyrobić szybko ręcznie, zagniatając ciasto w gładką kulkę. Następnie zawiń je w folię aluminiową i włóż je na jakiś czas do lodówki. To właśnie zimny tłuszcz sprawia, że wypiek jest kruchy. Dodatkowo, zimna masa łatwiej się wałkuje. Kruche ciasto często piecze się z owocami. Możesz więc dodać do niego truskawki, maliny, wiśnie, borówki czy jabłka. Dobrym sposobem będzie również przygotowanie kruszonki na wierzch wypieku. Jeśli upieczesz je bez dodatków, nałóż na gotowe ciasto śmietankowy krem albo podawaj z dżemem lub bitą śmietaną. Wypróbuj ten prosty przepis na uniwersalne kruche ciasto i serwuj je na wiele okazji.