Ciasto kruche z jagodami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

47

423 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

957 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

400 gramów

130 gramów

2 sztuki

110 gramów

1 łyżeczka

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jagody przebierz, opłucz i dokładnie osącz.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.

Krok 3

Dodaj Kasię, cukier i dwa żółtka.

Krok 4

Posiekaj.

Krok 5

Szybko wyrób gładkie ciasto i wylep nim formę posmarowaną Kasią i wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 6

Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę.

Krok 7

Na ciasto wysyp osączone jagody, a na nich równomiernie rozłóż ubitą pianę.

Krok 8

Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

2

Opinie o przepisie

  • Malgorzata Czapiewska

    Malgorzata Czapiewska , 18.08.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gadżetomania Tania

    Gadżetomania Tania , 14.06.2016

    Trzeba wyprobować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kruche z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kruche z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kruche z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kruche z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kruche z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kruche z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kruche z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto kruche z jagodamiCiasto kruche z jagodami

Ciasto kruche może być świetną bazą dla tart, ciastek, serników, mazurków oraz ciast owocowych. Aby przygotować jego najbardziej klasyczną wersję z jagodami, na początek opłucz i dokładnie odsącz owoce. Jeżeli chodzi o mąkę, warto ją wcześniej przesiać przez sito – zabieg ten zapobiegnie powstawaniu nieestetycznych grudek. Możesz wykorzystać zarówno mąkę krupczatkę, jak i pszenną typu 500. Ciasto zawdzięcza swoją charakterystyczną kruchość odpowiedniemu rodzajowi tłuszczu – sięgaj więc po kostki do pieczenia najwyższej jakości. Smak kruchego ciasta możesz ewentualnie wzbogacić poprzez dodanie cukru wanilinowego. Niezwykle ważne przy wyrabianiu ciasta kruchego jest to, aby trwało ono jak najkrócej – ciepło dłoni może bowiem wpłynąć negatywnie na konsystencję wypieku. Na gotowe ciasto wyłóż odsądzone jagody i rozłóż równomiernie ubitą pianę z białek i cukru. Całość piecz w temperaturze 180° C. Dobrze wypieczone ciasto kruche z jagodami możesz podawać solo lub posypać cukrem pudrem. Serwuj z sokami owocowymi lub filiżanką gorącej herbaty. Koniecznie sprawdź ten przepis.