Ciasto Malinowo- Śmietankowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto Malinowo- Śmietankowe

Autor: Katarzyna Przysiężniuk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1.5 szklanki

1 łyżka

0.75 szklanki

0.75 łyżeczki

2 łyżki

500 gramów

7 łyżek

6 łyżek

800 mililitrów

2 opakowania

2 sztuki

1 puszka

0.5 szklanki

0.5 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli do białek i ubijamy na sztywną piane dodajemy cukier, i ubijamy aż się rozpuści. Żółtka ubijamy dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Do ubitych białek dodajemy olej i mieszamy, potem żółtka z proszkiem i octem i mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na blachę i pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut. Masa z Jogurtem: jogurt naturalny ubić z cukrem pudrem, dodać rozrobioną żelatynę i poczekać aż zacznie tężeć. Masa śmietankowa: śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodać śmietanfixy. Maliny : galaretki malinowe gotujemy na syropie z malin gdy zaczną tężeć dodajemy maliny, które zostały ze słoika i pół szklanki świeżych malin (jeśli mamy je dostępne) Składanie ciasta: Biszkopt przekrajamy na 2 blaty, na pierwszy dajemy masę z jogurtem, na tą masę dajemy galaretkę z malinami na galaretkę kładziemy kolejny blat ciasta a na ciasto masę śmietankową. Na wierzch posypujemy startą gorzką czekoladę Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Malinowo- Śmietankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Malinowo- Śmietankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Malinowo- Śmietankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Malinowo- Śmietankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Malinowo- Śmietankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Malinowo- Śmietankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Malinowo- Śmietankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Malinowo- Śmietankowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej