Ciasto rabarbarowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

38

169 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

751 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1048 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

170 gramów

220 gramów

125 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

400 gramów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyty i obrany rabarbar pokrój w cienkie plasterki.

Krok 2

Okrągłe naczynie żaroodporne posmaruj Kasią, włóż rabarbar, zasyp połową cukru.

Krok 3

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.

Krok 4

Wodę zagotuj z Kasią i wlej do ubitych jajek, cały czas mieszając.

Krok 5

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do masy i razem dokładnie ubij.

Krok 6

Rabarbar zalej ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.

Krok 7

Piecz około 30 minut.

Krok 8

Gdy ciasto będzie rumiane, wyjmij z piekarnika.

Krok 9

Przed podaniem przykryj talerzem, odwróć do góry dnem i posyp cukrem pudrem.

9

Opinie o przepisie

  • Jolanta Połeć

    Jolanta Połeć, 01.09.2019

    przerobione na wersję muffinek, super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Powalka

    Aneta Powalka, 18.05.2016

    Zrobione,zjedzone..pycha:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 18.05.2016

    Aneta, polecamy! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kopertowska

    Anna Kopertowska, 18.05.2016

    czy wodą gorącą zalac i wymieszac czy przestudzona bo nie napisano

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Buchwak-Wolańczyk

    Anna Buchwak-Wolańczyk, 18.05.2016

    Bardzo smaczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Powalka

    Aneta Powalka, 18.05.2016

    Wyglada pysznie,dziś wypróbuje przepis:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Komarowska

    Patrycja Komarowska, 15.05.2016

    Wyszedł straszny zakalec. W smaku bardzo dobry więc amatorów nie brakowało. Ale jestem zawiedziona bo robiłam według przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Stefańska

    Agnieszka Stefańska, 05.05.2016

    Pychota!!@

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Zalewski

    Marcin Zalewski, 04.05.2016

    Ślina odrazu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto rabarbarowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto rabarbarowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto rabarbarowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto rabarbarowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto rabarbarowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto rabarbarowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto rabarbarowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto rabarbaroweCiasto rabarbarowe

Rabarbar, choć uznawany powszechnie za owoc, jest warzywem o charakterystycznym, kwaśnym posmaku i różowym kolorze. Im bardziej różowy rabarbar, tym słodszy ma smak. Bardzo dobrze nadaje się do przyrządzania kompotów, przecierów, dżemów, a także ciast. Przekonaj się o tym, piekąc rabarbarowy przysmak, czyli puszyste ciasto z dużą ilością warzywa. Umyj je, pozbaw niejadalnych liści, a łodygę pokrój na nieduże kawałki. Grubsze sztuki możesz obrać z włókien, młode i cienkie tego nie wymagają. Przełóż je do wysmarowanej tłuszczem formy, a następnie posyp cukrem. Przygotuj ciasto, ubijając kolejno wszystkie składniki – zalej nim rabarbar i upiecz. Kiedy będzie gotowe, odwróć je do góry dnem, a po przestudzeniu posyp cukrem pudrem. Rabarbarowe ciasto podawaj z gałką lodów owocowych. Ponieważ rabarbar doskonale komponuje się z truskawkami, możesz dodać je do ciasta, albo podać garść świeżych owoców do każdej porcji. Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!