Ciasto śliwkowo-jabłkowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 opakowanie

400 gramów

400 gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Owoce myjemy i osuszamy. Śliwki: usunąć pestki, pokroić w ósemki. Jabłka obrać i kroić w grubą kostkę. Owoce zasypać cukrem waniliowym, delikatnie wymieszać, aż puszczą sok.

Krok 2

Kasię roztopić i wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, dalej miksować, aż piana będzie puszysta. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko.

Krok 3

Do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę połączoną z proszkiem i wymieszać drewnianą łyżką delikatnie. Na sam koniec dodać wystudzoną Kasię.

Krok 4

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (360mm x 235 mm), przełożyć ciasto i rozprowadzić równomiernie, owoce oprószy mąką i położyć na wierzch ciasta, lekko docisnąć.

Krok 5

Piekarnik nagrzany 180 C, piec ok. 50 min. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto śliwkowo-jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto śliwkowo-jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto śliwkowo-jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto śliwkowo-jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto śliwkowo-jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto śliwkowo-jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto śliwkowo-jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej