Ciasto Toffi

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

724

7 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 dekagramów

2 sztuki

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

krem:

1 litr

3 łyżki

0.5 szklanki

polewa:

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki dodać jajka, cukier puder, miód, miękką Kasię, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy.

Krok 2

Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części.

Krok 3

Każdą część upiec osobno w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm.

Krok 4

Piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 5

Wyjąć z formy jeszcze ciepłe ciasto.

Krok 6

Te dwa placki upiec dzień wcześniej.

Krok 7

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić.

Krok 8

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem.

Krok 9

Następnie dodać żelatynę i wymieszać.

Krok 10

Na jedną część kruchego ciasta wyłożyć krem śmietankowy i przykryć go drugą częścią ciasta.

Krok 11

Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny (należy pamiętać, aby woda nie wyparowała).

Krok 12

Po około 15 minutach puszkę otworzyć i karmel wyłożyć na wierzch ciasta, a następnie posypać płatkami migdałów. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto toffi
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej