Ciasto Toffi

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

48 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 dekagramów

0.5 szklanki

15 dekagramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

krem:

0.5 litra

3 łyżeczki

polewa:

1 opakowanie

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko w puszcze wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny pod przykryciem (można ugotować wcześniej).

Krok 2

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części.

Krok 3

Dwie identyczne formy posmarować Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 4

Ciasto piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

Krok 5

Śmietankę ubić na puszystą masę, następnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę.

Krok 6

Kremem śmietanowym przełożyć dwa upieczone i wystudzone placki.

Krok 7

Na wierzchu ciasta rozsmarować ugotowane mleko (toffi).

Krok 8

Posypać posiekanymi orzechami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej