Ciasto Toffi

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

50 dekagramów

0.5 szklanki

1 opakowanie

15 dekagramów

2 sztuki

1 łyżeczka

masa śmietanowa:

600 mililitrów

2 łyżki

4 łyżeczki

1 opakowanie

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na dwie równe części.

Krok 2

Dwie identyczne prostokątne formy (24x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 3

Ciasto rozwałkować i przełożyć do form, nakłuć ciasto widelcem.

Krok 4

Piec 15 minut w temperaturze 180 C.

Krok 5

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklance gorącej wody.

Krok 6

Masą przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki.

Krok 7

Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko skondensowane i posypać posiekanymi orzechami.

Krok 8

Ciasto wstawić do lodówki na całą noc, wtedy ciasto zmięknie i będzie najsmaczniejsze. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej