Ciasto z agrestem i bezą

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

6 sztuk

2 łyżki

1 łyżeczka

dodatkowo:

1.2 kilograma

2 opakowania

2 łyżki

beza:

6 sztuk

0.25 szklanki

2 opakowania

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, Kasię, kakao, zagnieść ciasto.

Krok 2

Ciasto podzielić na 3 części, blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować lekko Kasią, wyłożyć papierem do pieczenia, 2 części ciasta podmrozić w zamrażarce, trzecią rozgnieść palcami dno blaszki, nakłuć widelcem.

Krok 3

Agrest podlać łyżką wody, zagotować, do gorącego wsypać dwie agrestowe galaretki, wystudzić, wylać na ciasto, następnie zetrzeć jedną część ciasta (na tarce jarzynowej na grubych oczkach).

Krok 4

Zimne białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać pod koniec cukier i budynie, wyłożyć na ciasto, na to zetrzeć ostatnią część ciasta.

Krok 5

Piec w 180 st. C 50-55 min. Wystudzone ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Krok 6

Można posypać cukrem pudrem. Smacznego, ciasto smakuje wybornie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z agrestem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z agrestem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z agrestem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z agrestem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z agrestem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z agrestem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z agrestem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej