Ciasto z agrestem i bezą

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 opakowanie

6 sztuk

2 łyżki

1 łyżeczka

dodatkowo:

1.2 kilograma

2 opakowania

2 łyżki

beza:

6 sztuk

0.25 szklanki

2 opakowania

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, Kasię, kakao, zagnieść ciasto.

Krok 2

Ciasto podzielić na 3 części, blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować lekko Kasią, wyłożyć papierem do pieczenia, 2 części ciasta podmrozić w zamrażarce, trzecią rozgnieść palcami dno blaszki, nakłuć widelcem.

Krok 3

Agrest podlać łyżką wody, zagotować, do gorącego wsypać dwie agrestowe galaretki, wystudzić, wylać na ciasto, następnie zetrzeć jedną część ciasta (na tarce jarzynowej na grubych oczkach).

Krok 4

Zimne białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać pod koniec cukier i budynie, wyłożyć na ciasto, na to zetrzeć ostatnią część ciasta.

Krok 5

Piec w 180 st. C 50-55 min. Wystudzone ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Krok 6

Można posypać cukrem pudrem. Smacznego, ciasto smakuje wybornie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z agrestem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z agrestem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z agrestem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z agrestem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z agrestem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z agrestem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z agrestem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej