Ciasto z czarną porzeczką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kakaowe:

8 sztuk

2 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

ciasto biszkoptowe:

4 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

krem:

3 sztuki

0.5 litra

1 opakowanie

0.75 szklanki

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

polewa:

1 opakowanie

wierzch:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto kakaowe: zrobić jak biszkopt+kakao. Po upieczeniu wystudzić i przekrajać na dwie części. Ciasto biszkoptowe: z podanych składników upiec biszkopt.

Krok 2

Krem: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do tego dodać budyń rozpuszczony w 1/2 szkl. mleka resztę mleka zagotować. Żółtka z budyniem wlać do gotującego się mleka, chwilę gotować, ciągle mieszając. Wystudzić.

Krok 3

Zimny budyń dodajemy porcjami do utartej Kasi. Ucieramy na gładką masę.

Krok 4

Spód ciasta (można skropić ponczem przygotowanym z 1/2 szkl. przegotowanej wody, 2 łyżek cukru, soku z 1/2 cytryny i kieliszka wódki), smarujemy połową kremu.

Krok 5

Na krem wykładamy połowę dżemu porzeczkowego i przykrywamy to ciastem biszkoptowym. Ciasto biszkoptowe smarujemy drugą połową kremu, a na niego wykładamy resztę dżemu.

Krok 6

Przykrywamy drugą połową ciasta kakaowego (też skropionego ponczem). Wierzch smarujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z czarną porzeczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z czarną porzeczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z czarną porzeczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z czarną porzeczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z czarną porzeczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z czarną porzeczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z czarną porzeczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej