Ciasto z jagodami i kremem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

58

494 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

542 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

200 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1.5 szklanki

1 łyżeczka

krem:

1 sztuka

2 szklanki

4 łyżki

dekoracja:

530 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Laskę wanilii rozetnij i wyjmij z jej środka miąższ. Kasię utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na puch.

Ciasto z jagodami i kremem - Krok 1

Krok 2

Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku.

Ciasto z jagodami i kremem - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj mąkę przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Ciasto z jagodami i kremem - Krok 3

Krok 4

Ciasto podziel na dwie części i włóż do dwóch identycznych tortownic o średnicy 22 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180 st.C około 35-40 minut. Wystudź. Jeśli ciasto wyrosło nie równe, długim nożem wyrównaj jego powierzchnię.

Ciasto z jagodami i kremem - Krok 4

Krok 5

Jeden placek ciasta posmaruj dżemem jagodowym. Przykryj drugim plackiem, dociśnij i odstaw na 10 minut do lodówki.

Ciasto z jagodami i kremem - Krok 5

Krok 6

W tym czasie przygotuj krem. Pozostały dżem zmiksuj na gładką masę. Utrzyj Kasię z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodaj łyżeczkę dżemu, aby krem nabrał koloru i posmaruj nim wierzch schłodzonego ciasta.

Ciasto z jagodami i kremem - Krok 6

Krok 7

Do pozostałego kremu dodaj ponownie odrobinę dżemu i wymieszaj. Bok ciasta pokrywaj kremem zaczynając od góry, stopniowo dodając do kremu coraz większą ilość dżemu by uzyskać efekt przejścia tonalnego "ombre".

Ciasto z jagodami i kremem - Krok 7

Krok 8

Przed podaniem polej tort pozostałym dżemem i udekoruj jagodami.

Ciasto z jagodami i kremem - Krok 8
3

Opinie o przepisie

  • Szymon Danilczuk

    Szymon Danilczuk, 29.01.2020

    Jest dobre zrobiłem na urodziny je lecz trochę go zmieniłem zrobiłem ciasto tak samo ale dodałem nie dżem jagodowy a malinowy i zamiast tego kremu tak zwaną pierzynkę czyli taką bitą śmietanę ale to był błąd ponieważ po nocy krem się wchłoną i prawie go nie było więc polecam był pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 19.09.2017

    na urodzinki będzie super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska, 17.07.2017

    Torcik bardzo smaczny nie mogę żyć bez gotowania i pieczenia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z jagodami i kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z jagodami i kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z jagodami i kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z jagodami i kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z jagodami i kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z jagodami i kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z jagodami i kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z jagodami i krememCiasto z jagodami i kremem

Nie tylko smaczne, ale i apetycznie wyglądające ciasto jagodowe ombre to propozycja dla osób lubiących efektowne wypieki. Puszyste, pachnące wanilią spody przekłada się dżemem jagodowym oraz smaruje kremową masą również z jego dodatkiem. Aby uzyskać efekt ombre, czyli stopniowej zmiany odcienia kremu, do kolejnych jego porcji dodaje się coraz więcej dżemu. Nim samym polewa się również wierzch ciasta, tworząc wyraziste wykończenie wypieku. Całość ozdabia się świeżymi owocami. W ten sposób można przygotować także ciasto z malinami, jeżynami lub truskawkami. W wersji ombre smaczny wypiek będzie doskonały jako zwieńczenie eleganckiej kolacji lub słodki poczęstunek dla Twoich bliskich na co dzień i od święta. Ciasto jagodowe serwuj udekorowane listkiem melisy cytrynowej lub mięty, na talerzu posypanym np. płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub startą białą czekoladą. Masz ochotę na pyszny, świetnie prezentujący się wypiek? Z podanego przepisu dowiesz się, jak go przyrządzić krok po kroku. Sprawdź to!