Ciasto z rumem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.25 szklanki

2 łyżeczki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, natłuść formę na ciasto.

Krok 2

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, 3/4 szklanki cukru i 1/4 szklanki kakao.

Krok 3

Dodaj oliwę, mleko sojowe i olejek waniliowy i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Krok 4

Wlej równomiernie masę do formy i posyp z wierzchu resztą cukru i kakao.

Krok 5

Zagotuj wodę, zdejmij z ognia i dodaj syrop klonowy i rum i polej tym wierzch ciasta.

Krok 6

Piecz 30 - 35 minut.

Krok 7

Wystudź trochę ciasto i gdy będzie jeszcze ciepłe, przenieś na dużą tacę, najlepiej z krawędziami, żeby się nie rozlało.

Krok 8

Możesz podawać z lodami waniliowymi, będzie lepszy efekt.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej