Ciasto ze śliwkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

73 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1 szklanka

20 dekagramów

2 szklanki

1 łyżka

1 opakowanie

dodatkowo:

12 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, dodawać po jednym całym jajku.

Krok 2

Dosypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieramy mikserem, aż ciasto będzie gładkie.

Krok 3

Do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy o wymiarach 20/30 wykładamy ciasto, na to kładziemy połówki śliwek.

Krok 4

Pieczemy w tem. 170*C około 45 minut.

Krok 5

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto ze śliwkamiCiasto ze śliwkami

Ciasta ucierane to jedne z najprostszych do przygotowania wypieków. Należy tylko pamiętać o tym, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a kostka do pieczenia powinna być w miarę miękka, by odpowiednio połączyła się z dodatkami. Dobrze jest też przesiać mąkę, by ją napowietrzyć – wtedy masa stanie się bardziej puszysta. Żeby upiec ciasto ze śliwkami, zacznij od ucierania kostki do pieczenia i cukru, a następnie dodawaj pojedynczo jajka. Do częściowo przygotowanego ciasta powoli dosypuj mąkę i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Kiedy masa będzie gładka i jednolita, przelej ją do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy. Na wierzchu ułóż połówki śliwek, skórką na dół, by sok pozostał w owocach i jak najmniej wsiąkał w ciasto. Nadawać się będą różne gatunki, np. węgierki. Po przestudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem albo udekoruj jasnym lukrem cytrynowym. Ciasto śliwkowe jest bardzo uniwersalne, sprawdzi się jako deser, podwieczorek, a także słodkie drugie śniadanie. Upiecz je przy najbliższej okazji!