Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

114

406 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1441 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 gramów

60 gramów

250 mililitrów

1 szklanka

500 gramów

16 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

2 szklanki

kruszonka:

60 gramów

120 gramów

130 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180° C. Drożdże rozprowadzić w pół szklanki ciepłego mleka z dwiema łyżkami cukru i dwiema mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn drożdżowy.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - Krok 2

Krok 3

Dodać jaja, żółtka, wymieszać. Dodać pozostałe ciepłe mleko, brązowy cukier, cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, odstawić.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - Krok 3

Krok 4

Gdy podwoi swoją objętość przełożyć do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą formy, ułożyć śliwki.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrobnić w miseczce i ugniatać palcami by się połączyły. Ułożone śliwki posypać kruszonką. Piec 45 minut. Sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest suche w środku jeśli nie to piec jeszcze kilka minut.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - Krok 5
20

Opinie o przepisie

  • Gienia Wiśniewska

    Gienia Wiśniewska, 30.09.2019

    Jakiej wielkości jest foremka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Paweł Cybulski

    Paweł Cybulski, 04.10.2018

    Przed chwilą zrobiłem,wyszło super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Kulczycka

    Kinga Kulczycka, 20.08.2017

    Jaki rozmiar foremki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski, 09.10.2016

    amoniaczki upiekłem wczoraj.I już 1/3 ni mo :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Kobus

    Helena Kobus, 03.08.2016

    Oj za mało zdecydowanie...Jest pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Sztukiewicz

    Mariola Sztukiewicz, 01.08.2016

    Palce lizać,pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filut Jan

    Filut Jan, 01.08.2016

    Za podzielenie się ciastem oddam klucz do działki ze śliwkami !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Glapinska

    Anna Glapinska, 01.08.2016

    Lubimy Twoje przepisy Olu!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Korta

    Barbara Korta, 01.08.2016

    Dajcie spokój tej kaśce.Jak można reklamować truciznę?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Oldham

    Barbara Oldham, 01.08.2016

    uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Stasiewicz

    Jadwiga Stasiewicz, 01.08.2016

    pieklam ciasto nie dodawalam drozdzy maka jajka maslo smietana cukier proszek do pieczenia. wyszlo bardzo dobre i szybkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Horst Poremba

    Horst Poremba, 01.08.2016

    Właśnie mi rośnie ciasto .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 01.08.2016

    Zarówno w składnikach, jak i w krokach są wymienione drożdże. Należy użyć 50 gram do ciasta :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gadanka Danka

    Gadanka Danka, 01.08.2016

    Często zdarzają się przepisy "odwalone" aby z ręki wypuścić. Podaje się w wykonaniu np: cukier,a w produktach ani slowa o nim,dlatego fajnie,że Pani zauważa takie błędy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszarda Weidhuner

    Ryszarda Weidhuner, 01.08.2016

    ktoś zapomiał o drożdżach?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Gniado

    Mirosław Gniado, 01.08.2016

    Apetyczne ale te kalorie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Prus

    Lech Prus, 01.08.2016

    Jak zrobisz to zaproś na degustacje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Ilczuk

    Maciej Ilczuk, 01.08.2016

    Ni to teraz nie wiem którą z Was odwiedzić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Mastalarz

    Grzegorz Mastalarz, 01.08.2016

    Pysznego ciasteczka :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ze śliwkami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ze śliwkami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ze śliwkami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ze śliwkami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ze śliwkami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ze śliwkami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ze śliwkami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto ze śliwkami i kruszonkąCiasto ze śliwkami i kruszonką

Potrzebujesz niezawodnego sposobu na klasyk wśród wypieków drożdżowych? Zainspiruj się tym przepisem na ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest zrobienie zaczynu z drożdży zalanych odrobiną ciepłego mleka z cukrem i mąką. Należy odstawić go w ciepłe miejsce, aby wyrósł. Pozostałymi składnikami ciasta są jajka, brązowy cukier trzcinowy, kostka do pieczenia oraz cukier waniliowy. Żeby smak i zapach ciasta był bardziej intensywny, dodaj do niego także pół łyżeczki przyprawy korzennej. Wszystkie składniki oraz zaczyn wymieszaj i zagnieć. Poczekaj, aż ciasto podwoi swoją objętość, a wtedy przełóż je do wysmarowanej tłuszczem blachy. Wydrylowane śliwki podziel na połówki i układaj na wierzchu. Dopełnieniem drożdżowego placka będzie delikatna kruszonka – przygotujesz ją z kostki do pieczenia, cukru i mąki, zmieszanych i utartych w palcach. Ciasto posyp kruszonką i wstaw do piekarnika. Taki wypiek najlepiej będzie smakował ze szklanką ciepłego mleka lub kakao.