Cordon Bleu

Autor: KarolinaW KarolinaW

ratingratingratingratingrating

5

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

20 dekagramów

5 plastrów

2 sztuki

5 łyżek

1

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z kurczaka umyć oraz podzielić (wychodzi od 6 do 10 częsci), następnie rozbić

Krok 2

"rozbite" częsci fileta przyprawić solą, pieprzem oraz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr (w zależności od preferencji smakowych), jajko wybić do miski, a bułkę tarta rozsypać na talerzu. Rozbite częsci fileta kolejno umaczać w jajku, a następnie w bułce tartej (tylko z jednej strony)

Krok 3

Na nieopanierowaną stronę fileta położyć kawałek szynki i sera, następnie złożyć filet na pół, tak, aby produkty te znalazły się wewnątrz.

Krok 4

Złożone już kawałki jeszcze raz opanierować i usmażyć na patelni do czasu osiągnięcia złocistego koloru.

Krok 5

Potrawę polecam podawać ze smażonymi pieczarkami;)) smacznego!

0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cordon BleuCordon Bleu

Filety z kurczaka w panierce doskonale nadają się jako uniwersalna propozycja na danie obiadowe lub dodatek do sałatek. Wypróbuj urozmaicony wariant tego mięsnego przysmaku. Do jego przygotowania dodatkowo będziesz potrzebować szynki oraz żółtego sera w kostce. Polecamy również wersję z mozzarellą, która nada potrawie łagodniejszego wyrazu. Wybierz swoją ulubioną wędlinę, pamiętając o wcześniejszym sprawdzeniu jej świeżości i jakości. Serowo-mięsne połączenie będzie stanowić idealny farsz do rozbitego tłuczkiem filetu. Ser pod wpływem smażenia rozpuści się, a szynka podkreśli smak całego dania. Panierkę przyrządź z jajka oraz bułki tartej. Dodatek mąki sprawi, że stanie się bardziej puszysta. W obu przypadkach pod wpływem temperatury uzyska złoty lub brązowy kolor. Nie zapomnij o przyprawach, np. bazylii lub oregano. Cordon Bleu możesz podać z sałatką ze świeżych warzyw, na przykład: pomidora, ogórka czy rzodkiewki, a także z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Najlepiej smakuje na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni. Wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią na propozycję jego podania!