Cordon Bleu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cordon Bleu

Autor: KarolinaW

ratingratingratingratingrating

5

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

20 dekagramów

5 plastrów

2 sztuki

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z kurczaka umyć oraz podzielić (wychodzi od 6 do 10 częsci), następnie rozbić

Krok 2

"rozbite" częsci fileta przyprawić solą, pieprzem oraz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr (w zależności od preferencji smakowych), jajko wybić do miski, a bułkę tarta rozsypać na talerzu. Rozbite częsci fileta kolejno umaczać w jajku, a następnie w bułce tartej (tylko z jednej strony)

Krok 3

Na nieopanierowaną stronę fileta położyć kawałek szynki i sera, następnie złożyć filet na pół, tak, aby produkty te znalazły się wewnątrz.

Krok 4

Złożone już kawałki jeszcze raz opanierować i usmażyć na patelni do czasu osiągnięcia złocistego koloru.

Krok 5

Potrawę polecam podawać ze smażonymi pieczarkami;)) smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cordon BleuCordon Bleu

Filety z kurczaka w panierce doskonale nadają się jako uniwersalna propozycja na danie obiadowe lub dodatek do sałatek. Wypróbuj urozmaicony wariant tego mięsnego przysmaku. Do jego przygotowania dodatkowo będziesz potrzebować szynki oraz żółtego sera w kostce. Polecamy również wersję z mozzarellą, która nada potrawie łagodniejszego wyrazu. Wybierz swoją ulubioną wędlinę, pamiętając o wcześniejszym sprawdzeniu jej świeżości i jakości. Serowo-mięsne połączenie będzie stanowić idealny farsz do rozbitego tłuczkiem filetu. Ser pod wpływem smażenia rozpuści się, a szynka podkreśli smak całego dania. Panierkę przyrządź z jajka oraz bułki tartej. Dodatek mąki sprawi, że stanie się bardziej puszysta. W obu przypadkach pod wpływem temperatury uzyska złoty lub brązowy kolor. Nie zapomnij o przyprawach, np. bazylii lub oregano. Cordon Bleu możesz podać z sałatką ze świeżych warzyw, na przykład: pomidora, ogórka czy rzodkiewki, a także z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Najlepiej smakuje na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni. Wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią na propozycję jego podania!