Cordon Bleu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cordon Bleu

Autor: KarolinaW

ratingratingratingratingrating

5

16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

20 dekagramów

5 plastrów

2 sztuki

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z kurczaka umyć oraz podzielić (wychodzi od 6 do 10 częsci), następnie rozbić

Krok 2

"rozbite" częsci fileta przyprawić solą, pieprzem oraz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr (w zależności od preferencji smakowych), jajko wybić do miski, a bułkę tarta rozsypać na talerzu. Rozbite częsci fileta kolejno umaczać w jajku, a następnie w bułce tartej (tylko z jednej strony)

Krok 3

Na nieopanierowaną stronę fileta położyć kawałek szynki i sera, następnie złożyć filet na pół, tak, aby produkty te znalazły się wewnątrz.

Krok 4

Złożone już kawałki jeszcze raz opanierować i usmażyć na patelni do czasu osiągnięcia złocistego koloru.

Krok 5

Potrawę polecam podawać ze smażonymi pieczarkami;)) smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cordon BleuCordon Bleu

Filety z kurczaka w panierce doskonale nadają się jako uniwersalna propozycja na danie obiadowe lub dodatek do sałatek. Wypróbuj urozmaicony wariant tego mięsnego przysmaku. Do jego przygotowania dodatkowo będziesz potrzebować szynki oraz żółtego sera w kostce. Polecamy również wersję z mozzarellą, która nada potrawie łagodniejszego wyrazu. Wybierz swoją ulubioną wędlinę, pamiętając o wcześniejszym sprawdzeniu jej świeżości i jakości. Serowo-mięsne połączenie będzie stanowić idealny farsz do rozbitego tłuczkiem filetu. Ser pod wpływem smażenia rozpuści się, a szynka podkreśli smak całego dania. Panierkę przyrządź z jajka oraz bułki tartej. Dodatek mąki sprawi, że stanie się bardziej puszysta. W obu przypadkach pod wpływem temperatury uzyska złoty lub brązowy kolor. Nie zapomnij o przyprawach, np. bazylii lub oregano. Cordon Bleu możesz podać z sałatką ze świeżych warzyw, na przykład: pomidora, ogórka czy rzodkiewki, a także z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Najlepiej smakuje na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni. Wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią na propozycję jego podania!