Cordon Bleu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cordon Bleu

Autor: KarolinaW

ratingratingratingratingrating

5

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

20 dekagramów

5 plastrów

2 sztuki

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z kurczaka umyć oraz podzielić (wychodzi od 6 do 10 częsci), następnie rozbić

Krok 2

"rozbite" częsci fileta przyprawić solą, pieprzem oraz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr (w zależności od preferencji smakowych), jajko wybić do miski, a bułkę tarta rozsypać na talerzu. Rozbite częsci fileta kolejno umaczać w jajku, a następnie w bułce tartej (tylko z jednej strony)

Krok 3

Na nieopanierowaną stronę fileta położyć kawałek szynki i sera, następnie złożyć filet na pół, tak, aby produkty te znalazły się wewnątrz.

Krok 4

Złożone już kawałki jeszcze raz opanierować i usmażyć na patelni do czasu osiągnięcia złocistego koloru.

Krok 5

Potrawę polecam podawać ze smażonymi pieczarkami;)) smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cordon BleuCordon Bleu

Filety z kurczaka w panierce doskonale nadają się jako uniwersalna propozycja na danie obiadowe lub dodatek do sałatek. Wypróbuj urozmaicony wariant tego mięsnego przysmaku. Do jego przygotowania dodatkowo będziesz potrzebować szynki oraz żółtego sera w kostce. Polecamy również wersję z mozzarellą, która nada potrawie łagodniejszego wyrazu. Wybierz swoją ulubioną wędlinę, pamiętając o wcześniejszym sprawdzeniu jej świeżości i jakości. Serowo-mięsne połączenie będzie stanowić idealny farsz do rozbitego tłuczkiem filetu. Ser pod wpływem smażenia rozpuści się, a szynka podkreśli smak całego dania. Panierkę przyrządź z jajka oraz bułki tartej. Dodatek mąki sprawi, że stanie się bardziej puszysta. W obu przypadkach pod wpływem temperatury uzyska złoty lub brązowy kolor. Nie zapomnij o przyprawach, np. bazylii lub oregano. Cordon Bleu możesz podać z sałatką ze świeżych warzyw, na przykład: pomidora, ogórka czy rzodkiewki, a także z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Najlepiej smakuje na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni. Wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią na propozycję jego podania!