
Składniki
1 sztuka
20 dekagramów
5 plastrów
2 sztuki
5 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z kurczaka umyć oraz podzielić (wychodzi od 6 do 10 częsci), następnie rozbić
Krok 2
"rozbite" częsci fileta przyprawić solą, pieprzem oraz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr (w zależności od preferencji smakowych), jajko wybić do miski, a bułkę tarta rozsypać na talerzu. Rozbite częsci fileta kolejno umaczać w jajku, a następnie w bułce tartej (tylko z jednej strony)
Krok 3
Na nieopanierowaną stronę fileta położyć kawałek szynki i sera, następnie złożyć filet na pół, tak, aby produkty te znalazły się wewnątrz.
Krok 4
Złożone już kawałki jeszcze raz opanierować i usmażyć na patelni do czasu osiągnięcia złocistego koloru.
Krok 5
Potrawę polecam podawać ze smażonymi pieczarkami;)) smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cordon Bleu
Filety z kurczaka w panierce doskonale nadają się jako uniwersalna propozycja na danie obiadowe lub dodatek do sałatek. Wypróbuj urozmaicony wariant tego mięsnego przysmaku. Do jego przygotowania dodatkowo będziesz potrzebować szynki oraz żółtego sera w kostce. Polecamy również wersję z mozzarellą, która nada potrawie łagodniejszego wyrazu. Wybierz swoją ulubioną wędlinę, pamiętając o wcześniejszym sprawdzeniu jej świeżości i jakości. Serowo-mięsne połączenie będzie stanowić idealny farsz do rozbitego tłuczkiem filetu. Ser pod wpływem smażenia rozpuści się, a szynka podkreśli smak całego dania. Panierkę przyrządź z jajka oraz bułki tartej. Dodatek mąki sprawi, że stanie się bardziej puszysta. W obu przypadkach pod wpływem temperatury uzyska złoty lub brązowy kolor. Nie zapomnij o przyprawach, np. bazylii lub oregano. Cordon Bleu możesz podać z sałatką ze świeżych warzyw, na przykład: pomidora, ogórka czy rzodkiewki, a także z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Najlepiej smakuje na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni. Wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią na propozycję jego podania!