Crème brûlée

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

72 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

5 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 100°C.

Crème brûlée  - Krok 1

Krok 2

Zagotuj mleko z przeciętą na pół wanilią i białym cukrem.

Crème brûlée  - Krok 2

Krok 3

Dodaj śmietanę i żółtka i dokładnie wymieszaj. Płyn rozlej w kokilki o średnicy ok. 8 cm.

Crème brûlée  - Krok 3

Krok 4

Naczynia umieść w kąpieli wodnej, piecz w 100°C do momentu aż masa stężeje, powinno to zająć około 50 minut.

Crème brûlée  - Krok 4

Krok 5

Deser ostudź, posyp cukrem brązowym po wierzchu i skarmelizuj opalając palnikiem gazowym.

Crème brûlée  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do kremu możesz dodać owoce np. jabłko, maliny czy jagody.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej