Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dawnych czasach szefem kucharzy na dworze króla był ten, który najlepiej przyrządzał sosy. W tym daniu też najważniejszy jest sos - jeśli on się uda, uda się całe danie.
Krok 2
Krok 3
Obierz krewetki, natnij grzbiety, a potem wyjmij i wyrzuć jelita. W garnku rozpuść ghee lub masło, dodaj gorczycę i smaż, aż ziarenka zaczną pękać. Dodaj cebulę, czosnek, imbir i chili, a potem wsyp przyprawy: kolendrę, kmin, kurkumę i chili w proszku. Dodaj pastę z tamaryndowca, wlej 150 ml wody, a na koniec wkrusz czerwoną suszoną papryczkę chili i dodaj pomidory. Smaż 5 minut, po czym zalej wszystko śmietanką kokosową, wymieszaj i gotuj 2 minuty na malutkim ogniu. Potem zwiększ ogień i gotuj 2 minuty, aż sos będzie gęsty. Posól do smaku. Sos jest gotowy, teraz zanurzaj w nim krewetki i gotuj przez chwilę. Podawaj z ryżem basmati.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej