Curry krewetkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry krewetkowe

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dawnych czasach szefem kucharzy na dworze króla był ten, który najlepiej przyrządzał sosy. W tym daniu też najważniejszy jest sos - jeśli on się uda, uda się całe danie.

Krok 2

Krok 3

Obierz krewetki, natnij grzbiety, a potem wyjmij i wyrzuć jelita. W garnku rozpuść ghee lub masło, dodaj gorczycę i smaż, aż ziarenka zaczną pękać. Dodaj cebulę, czosnek, imbir i chili, a potem wsyp przyprawy: kolendrę, kmin, kurkumę i chili w proszku. Dodaj pastę z tamaryndowca, wlej 150 ml wody, a na koniec wkrusz czerwoną suszoną papryczkę chili i dodaj pomidory. Smaż 5 minut, po czym zalej wszystko śmietanką kokosową, wymieszaj i gotuj 2 minuty na malutkim ogniu. Potem zwiększ ogień i gotuj 2 minuty, aż sos będzie gęsty. Posól do smaku. Sos jest gotowy, teraz zanurzaj w nim krewetki i gotuj przez chwilę. Podawaj z ryżem basmati.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry krewetkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry krewetkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry krewetkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry krewetkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry krewetkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry krewetkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry krewetkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry krewetkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gofry prosty przepis
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej