Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dawnych czasach szefem kucharzy na dworze króla był ten, który najlepiej przyrządzał sosy. W tym daniu też najważniejszy jest sos - jeśli on się uda, uda się całe danie.
Krok 2
Krok 3
Obierz krewetki, natnij grzbiety, a potem wyjmij i wyrzuć jelita. W garnku rozpuść ghee lub masło, dodaj gorczycę i smaż, aż ziarenka zaczną pękać. Dodaj cebulę, czosnek, imbir i chili, a potem wsyp przyprawy: kolendrę, kmin, kurkumę i chili w proszku. Dodaj pastę z tamaryndowca, wlej 150 ml wody, a na koniec wkrusz czerwoną suszoną papryczkę chili i dodaj pomidory. Smaż 5 minut, po czym zalej wszystko śmietanką kokosową, wymieszaj i gotuj 2 minuty na malutkim ogniu. Potem zwiększ ogień i gotuj 2 minuty, aż sos będzie gęsty. Posól do smaku. Sos jest gotowy, teraz zanurzaj w nim krewetki i gotuj przez chwilę. Podawaj z ryżem basmati.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej