Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi
średnie
355 osób zapisało

Składniki
ciasto:
170 gramów
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
masa:
0.6 szklanki
100 gramów
2 sztuki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski włóż mąkę, cukier, żółtko i margarynę. Wszystko zmiksuj, a następnie szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Formy do tartaletek wysmaruj margaryną i obsyp mąką. Ciasto rozwałkuj i wylep nim foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz około 10 minut. Przestudź.
Krok 3
Mleko zagotuj. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej mleko, dodaj skórkę i sok z cytryny i zagotuj. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i wymieszaj z masą żółtkową.
Krok 4
Na podpieczone spody wyłóż masę i ponownie wstaw do pieca. Piecz w 180 °C jeszcze 15 minut.
Krok 5
Każdą upieczoną małą tartę udekoruj plasterkiem cytryny i wiórkami czekolady. Deser podawaj z lodami waniliowymi Carte d'Or.

Dobra rada:
Okazja: Na specjalne okazje
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi
Jeśli lubisz ciasta o cytrusowym posmaku, koniecznie wypróbuj przepis na tartę cytrynową. Wypiek idealnie sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i codzienny podwieczorek. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych produktów, m.in. mąki, jajek, cukru oraz margaryny. Przyrządzanie deseru rozpocznij od zmiksowania wszystkich składników na ciasto. Następnie dobrze schłódź je w lodówce, po czym wylep nim niewielkie foremki i podpiecz w piekarniku. Pamiętaj, że sekret każdej tarty tkwi nie tylko w smacznym cieście, ale i w masie. W tym przypadku wystarczy, że do żółtek wymieszanych z mąką ziemniaczaną dodasz zagotowane mleko oraz ubite na sztywną pianę białka. Gotową masę wyłóż na podpieczone spody i ponownie wstaw do pieca. Każdą małą tartę przed podaniem udekoruj miętą, plasterkami cytryny oraz wiórkami czekoladowymi. Doskonałymi dodatkami do cytrynowych wypieków będą kulki lodów waniliowych. Pobierz listę niezbędnych produktów i przygotuj pyszną tartę cytrynową z kremowymi lodami.




































