Cytryniak

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

622

804 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

5008 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14691 osób zapisało

Udostępnij
Cytryniak

Składniki

ciasto:

350 gramów

350 gramów

10 gramów

15 gramów

1 sztuka

6 sztuk

lukier:

150 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Cytryniak - Krok 1

Krok 2

Białka ubij na sztywną pianę, wsypując partiami cukier. Ciągle ubijając dodaj żółtka i cukier wanilinowy.

Cytryniak - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę startą z cytryny.

Cytryniak - Krok 3

Krok 4

Na koniec wlewaj cienkim strumieniem roztopioną Kasię i delikatnie wymieszaj mikserem ustawionym na najniższe obroty.

Cytryniak - Krok 4

Krok 5

Formę o pojemności minimum 1,5 l wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 170 ℃ (termoobieg).

Cytryniak - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj odrobiną wody. Na koniec dodaj skórkę startą z cytryny i wymieszaj. Gotowym lukrem posmaruj wierzch wystudzonej i wyjętej z formy babki.

Cytryniak - Krok 6
11

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Sawicka

    Agnieszka Sawicka

    Upiekłam, rodzinka wchłonęła jeszcze tego dnia. Ciasto nie jest suche, ma konkretny smak i pięknie rośnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kasia

    Kasia Kasia

    świetny przepis! Użyłam 300g Kasi, piekłam 43 min, użyłam cukru pudru zamiast cukru i to 1 i 3/4 szklanki (typowej z Ikei, takiej małej) i wyszło wyśmienicie! Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Strzeszewska

    Aneta Strzeszewska

    dodając 200 gram Kasi też jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Nowakowska-Mazurek

    Agnieszka Nowakowska-Mazurek

    jest the jest :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska

    Paluch lizać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Melisa Melisa

    Melisa Melisa

    zgadzam sie, kasi 250 w zupelnosci wystarczylo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina                        Oleksy

    Janina Oleksy

    Pychotka polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Chojna

    Anna Chojna

    Super wyszło.ale Kasi dałam 250.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wioletta Rycerz

    Anna Wioletta Rycerz

    MI również ,uważam że Kasi jest za duża gramatura .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Fesser Kapuścik

    Bożena Fesser Kapuścik

    wychodzi idealnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pietrzak

    Anna Pietrzak

    Mi wyszedł zaklec. Szkoda

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej