Cytrynowe niebo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrynowe niebo

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 łyżki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę dokładnie ubijamy z łyżką cukru, uważając by się jednak nie zrobiło z niej masło. Żółtko ucieramy z pozostałym cukrem, po czym dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i chwilę razem miksujemy. Żółtko z cukrem wlewamy następnie do ubitej śmietany i razem miksujemy aż składniki się połączą. Pomarańczę obieramy ze skóry, dzielimy na małe kawałki i układamy w szklankach lub pucharkach do lodów. Przykrywamy warstwą bitej śmietany. Dekorujemy skórką z cytryny i melisą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowe niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowe niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowe niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowe niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowe niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowe niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowe niebo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrynowe niebo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka karpatka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej