Czekoladowa pascha

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

64 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

379 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa serowa:

800 gramów

5 sztuk

200 gramów

100 gramów

1 łyżka

100 gramów

100 gramów

100 gramów

wierzch:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztop w rondelku razem z czekoladą, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Czekoladowa pascha - Krok 1

Krok 2

Masę przelej do miski, dodaj cukier puder, przetarte przez sito żółtka jaj i ser, wymieszaj wszystko mikserem.

Czekoladowa pascha - Krok 2

Krok 3

Białą czekoladę zetrzyj na tarce, morele pokrój w kostkę. Czekoladę i bakalie dodaj do masy i wymieszaj.

Czekoladowa pascha - Krok 3

Krok 4

Miskę wyłóż podwójnie złożoną gazą i włóż do niej przygotowaną masę. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej, wylej na papier do pieczenia i odłóż do lodówki.

Czekoladowa pascha - Krok 4

Krok 5

Paschę ułóż na paterze, wyjmij z foremki, usuń gazę. Stwardniałą polewę połam na kawałki i udekoruj paschę. (Kawałki polewy możesz przykleić do paschy smarując je odrobiną rozpuszczonej polewy.)

Czekoladowa pascha - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekoladowa paschaCzekoladowa pascha

Klasyczna pascha nabierze innego, bardziej oryginalnego charakteru, jeśli do przepisu dodamy białą i gorzką czekoladę oraz kakao. Taka czekoladowa pascha to świetna kombinacja, która z pewnością zachwyci osoby znające klasyczną wersję tego deseru. Niech spróbuje go ten, kto jest ciekawy nowości – na pewno nie pożałuje!

Dla kogo?

Dla wielbicieli czekolady pod każdą postacią. Każda osoba, bez względu na wiek czy płeć, na pewno nie będzie w stanie oprzeć się tak pysznemu deserowi.

Na jaką okazję?

Podaruj sobie i swoim bliskim chwilę przyjemności bez względu na to, czy nadarza się ku temu jakaś specjalna okazja. 

Czy wiesz, że?

Pascha, choć tradycyjnie przygotowywana była głównie na Wielkanoc, dziś gości na naszych stołach już znacznie częściej niż raz do roku.

Dla urozmaicenia

Do udekorowania czekoladowej paschy możesz użyć także np. płatków migdałów lub innych, ulubionych bakalii.