Papryka marynowana z miodem i octem jabłkowym | Przepisy.pl pixel

Papryka marynowana z miodem

do słoików

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

107

heart
360 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

798 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

marynata:

400 mililitrów

4 litry

200 gramów

150 gramów

1 łyżka

przyprawy do każdego słoika:

1 plaster

1 sztuka

2 sztuki

2 ziarna

3 ziarna

10 ziaren

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku ugotuj 4 litry wody, miód, cukier oraz ocet.

Papryka marynowana z miodem - Krok 1

Krok 2

Paprykę dokładnie umyj, pokrój na mniejsze części i oczyść z białych przerostów i pestek.

Papryka marynowana z miodem - Krok 2

Krok 3

Paprykę umieść ściśle w czystych wyparzonych słoikach typu twist off. Do każdego słoiczka dodaj wyszczególnione w przepisie przyprawy i oliwę.

Papryka marynowana z miodem - Krok 3

Krok 4

Słoik zalej gorącą marynatą do wysokości mniej więcej 0,5 cm od brzegu słoika.

Papryka marynowana z miodem - Krok 4

Krok 5

Zakręć dokładnie każdy słoik. Zamknięte słoiki ułóż w garnku wyłożonym gazetami, zalej wodą, doprowadź ją do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, skręć ogień, wszystko razem gotuj około 20 minut, pasteryzując w ten sposób paprykę. Gorące słoiki wyjmij ostrożnie, ułóż przykrywką do dołu, pozostawiając je do wystygnięcia.

Papryka marynowana z miodem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do słoika z papryka możemy też dodać kawałek kory cynamonu. Będzie się on idealnie komponował z imbirem i miodem.

Gazety wyłożone na dnie garnka zapobiegają  uderzaniom słoików podczas gotowania o dno garnka i pękaniu szkła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka marynowana z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka marynowana z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka marynowana z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka marynowana z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka marynowana z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka marynowana z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka marynowana z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka marynowana z miodem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Konfitura z jabłek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka marynowana z miodemPapryka marynowana z miodem

Kojarzona z dzieciństwem i spiżarnią u babci. Tego smaku nie da się zapomnieć! Pora go sobie odświeżyć – oto papryka marynowana z miodem. Czas uzupełnić zapasy!

Dla kogo? Dla wszystkich tych, którzy kochają produkty sezonowe i chcą cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Słoiki przygotowane?

Na jaką okazję? Na co dzień! Tak przygotowany słoiczek papryki z miodem i imbirem posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Wyjątkowy smak papryki konserwowej komponuje się niemal z każdym daniem.

Dla urozmaicenia: To od Twojej inwencji i kreatywności zależy, jakie dodatki znajdą się w środku słoiczka. Na pewno smak podkreślą ziele angielskie, gorczyca, liść laurowy, goździki.

Czy wiesz, że? Pasteryzacja pozwala na zachowanie długiego terminu przydatności żywności do spożycia bez użycia konserwantów. Celem tego procesu jest zniszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych. Jednocześnie, poddane pasteryzacji wyroby zachowują swój smak oraz większość wartości odżywczych.

Nie wahaj się – przygotuj swoje domowe słoiczki z czerwoną papryką z miodem i imbirem! Ciesz się jej smakiem przez cały rok!