Delicja pomarańczowa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

0.75 szklanki

1 łyżka

0.25 szklanki

krem:

2 szklanki

2 opakowania

2 opakowania

masa śmietanowa:

3 łyżki

3 łyżeczki

3 łyżki

polewa:

1 opakowanie

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie po jednym żółtku.

Krok 2

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą, dodać olej.

Krok 3

Upiec biszkopt w formie 24 x 34 cm.

Krok 4

Po wystudzeniu biszkopta zdjąć jego wierzch -skórkę.

Krok 5

Zagotować sok z pomarańczy, a w soku z mandarynek rozprowadzić budynie i wlać go do gotującego soku pomarańczowego.

Krok 6

Ugotowany budyń połączyć z mandarynkami i gorący wyłożyć na biszkopt.

Krok 7

Odstawić do wystygnięcia.

Krok 8

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklance gorącej wody.

Krok 9

Śmietanę wyłożyć na budyń. Na śmietanie ułożyć herbatniki i zalać je czekoladą rozpuszczoną w ciepłej śmietanie. Dowolnie udekorować. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej