
Składniki
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
500 mililitrów
0.5 litra
10 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso królicze umyj dokładnie pod bieżącą wodą i podziel na mniejsze części. Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż każdy kawałek przez ok. 10-15 minut.
Krok 2
Razem z tłuszczem przelej do brytfanki, dodaj pokrojony w kostkę boczek, przyprawy i połowę posiekanej drobno natki pietruszki. Obsmaż dodatki i podlej gorącym bulionem wymieszanym z piwem. Duś na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
Krok 3
Na 30 minut przed końcem wrzuć śliwki.
Krok 4
Gdy mięso królicze będzie już miękkie, wyłóż je na półmisek, a z pozostałego bulionu, piwa i wytopionego tłuszczu przyrządź sos.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej