Delikatny królik duszony w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatny królik duszony w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

500 mililitrów

0.5 litra

10 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso królicze umyj dokładnie pod bieżącą wodą i podziel na mniejsze części. Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż każdy kawałek przez ok. 10-15 minut.

Krok 2

Razem z tłuszczem przelej do brytfanki, dodaj pokrojony w kostkę boczek, przyprawy i połowę posiekanej drobno natki pietruszki. Obsmaż dodatki i podlej gorącym bulionem wymieszanym z piwem. Duś na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny.

Krok 3

Na 30 minut przed końcem wrzuć śliwki.

Krok 4

Gdy mięso królicze będzie już miękkie, wyłóż je na półmisek, a z pozostałego bulionu, piwa i wytopionego tłuszczu przyrządź sos.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Orecchiette po włosku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej