
Składniki
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
500 mililitrów
0.5 litra
10 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso królicze umyj dokładnie pod bieżącą wodą i podziel na mniejsze części. Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż każdy kawałek przez ok. 10-15 minut.
Krok 2
Razem z tłuszczem przelej do brytfanki, dodaj pokrojony w kostkę boczek, przyprawy i połowę posiekanej drobno natki pietruszki. Obsmaż dodatki i podlej gorącym bulionem wymieszanym z piwem. Duś na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
Krok 3
Na 30 minut przed końcem wrzuć śliwki.
Krok 4
Gdy mięso królicze będzie już miękkie, wyłóż je na półmisek, a z pozostałego bulionu, piwa i wytopionego tłuszczu przyrządź sos.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej