Delikatny królik duszony w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatny królik duszony w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

500 mililitrów

0.5 litra

10 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso królicze umyj dokładnie pod bieżącą wodą i podziel na mniejsze części. Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż każdy kawałek przez ok. 10-15 minut.

Krok 2

Razem z tłuszczem przelej do brytfanki, dodaj pokrojony w kostkę boczek, przyprawy i połowę posiekanej drobno natki pietruszki. Obsmaż dodatki i podlej gorącym bulionem wymieszanym z piwem. Duś na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny.

Krok 3

Na 30 minut przed końcem wrzuć śliwki.

Krok 4

Gdy mięso królicze będzie już miękkie, wyłóż je na półmisek, a z pozostałego bulionu, piwa i wytopionego tłuszczu przyrządź sos.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatny królik duszony w piwie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Chińskie pierożki Dim Sum
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej