Sos do nachos przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos do nachos

salsa do chipsów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

564 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

300 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Obierz cukinię ze skóry (jeśli wydaje się twarda), a następnie pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Podsmaż cebulę na rozgrzanym tłuszczu, dodaj do niej cukinię i jeszcze chwilę podsmaż.

Krok 3

Dolej 300 mililitrów wody, dodaj Fix Chili con carne Knorr i dokładnie wymieszaj. Duś około 10 minut.

Krok 4

Na koniec dodaj starty żółty ser i wymieszaj.

Krok 5

Przełóż gorący sos do dużej salaterki i podawaj z chipsami nachos na przekąskę. Sos możesz również zmiksować i podać do mięsa z grilla.

2

Opinie o przepisie

  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 09.06.2016

    wspaniały sos można podawać z frytkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Młynarski

    Rafał Młynarski , 09.11.2015

    Tu Sz£*€*|***[[[[%~*]%|£%££=~€_t sedffcAT

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos do nachosSos do nachos

Chrupiące nachosy maczane w gęstym dipie to meksykańskie danie, które stało się jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie – sprawdza się zwłaszcza podczas spotkań w większym gronie. Kukurydziane trójkątne chipsy najlepiej smakują z dodatkiem salsy z warzywami i żółtym serem – poznaj prosty sposób na jej przygotowanie. Najpierw drobno posiekaj białą lub czerwoną cebulę i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodaj do niej pokrojoną w niewielką kostkę cukinię. Jeśli wydaje się zbyt twarda, obierz ją wcześniej ze skóry. Następnie warzywa na patelni zalej wodą i wsyp kompozycję przypraw przeznaczoną do chili con carne, której składnikami są m.in. mielona papryka, kumin i tymianek. Całość doprowadź do wrzenia, aby sos zgęstniał i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodaj starty żółty ser, np. cheddar, i dokładnie wymieszaj. Salsę przełóż do salaterki, opcjonalnie udekoruj świeżą kolendrą i podawaj z kukurydzianymi nachosami. Koniecznie przyrządź salsę do chipsów nachos przy najbliższej okazji.