Sos do nachos przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos do nachos

salsa do chipsów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
588 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

300 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Obierz cukinię ze skóry (jeśli wydaje się twarda), a następnie pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Podsmaż cebulę na rozgrzanym tłuszczu, dodaj do niej cukinię i jeszcze chwilę podsmaż.

Krok 3

Dolej 300 mililitrów wody, dodaj Fix Chili con carne Knorr i dokładnie wymieszaj. Duś około 10 minut.

Krok 4

Na koniec dodaj starty żółty ser i wymieszaj.

Krok 5

Przełóż gorący sos do dużej salaterki i podawaj z chipsami nachos na przekąskę. Sos możesz również zmiksować i podać do mięsa z grilla.

2

Opinie o przepisie

  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 09.06.2016

    wspaniały sos można podawać z frytkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Młynarski

    Rafał Młynarski , 09.11.2015

    Tu Sz£*€*|***[[[[%~*]%|£%££=~€_t sedffcAT

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos do nachosSos do nachos

Chrupiące nachosy maczane w gęstym dipie to meksykańskie danie, które stało się jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie – sprawdza się zwłaszcza podczas spotkań w większym gronie. Kukurydziane trójkątne chipsy najlepiej smakują z dodatkiem salsy z warzywami i żółtym serem – poznaj prosty sposób na jej przygotowanie. Najpierw drobno posiekaj białą lub czerwoną cebulę i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodaj do niej pokrojoną w niewielką kostkę cukinię. Jeśli wydaje się zbyt twarda, obierz ją wcześniej ze skóry. Następnie warzywa na patelni zalej wodą i wsyp kompozycję przypraw przeznaczoną do chili con carne, której składnikami są m.in. mielona papryka, kumin i tymianek. Całość doprowadź do wrzenia, aby sos zgęstniał i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodaj starty żółty ser, np. cheddar, i dokładnie wymieszaj. Salsę przełóż do salaterki, opcjonalnie udekoruj świeżą kolendrą i podawaj z kukurydzianymi nachosami. Koniecznie przyrządź salsę do chipsów nachos przy najbliższej okazji.