
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
4 łyżki
1 łyżka
300 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Obierz cukinię ze skóry (jeśli wydaje się twarda), a następnie pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Podsmaż cebulę na rozgrzanym tłuszczu, dodaj do niej cukinię i jeszcze chwilę podsmaż.
Krok 3
Dolej 300 mililitrów wody, dodaj Fix Chili con carne Knorr i dokładnie wymieszaj. Duś około 10 minut.
Krok 4
Na koniec dodaj starty żółty ser i wymieszaj.
Krok 5
Przełóż gorący sos do dużej salaterki i podawaj z chipsami nachos na przekąskę. Sos możesz również zmiksować i podać do mięsa z grilla.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos do nachos
Chrupiące nachosy maczane w gęstym dipie to meksykańskie danie, które stało się jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie – sprawdza się zwłaszcza podczas spotkań w większym gronie. Kukurydziane trójkątne chipsy najlepiej smakują z dodatkiem salsy z warzywami i żółtym serem – poznaj prosty sposób na jej przygotowanie. Najpierw drobno posiekaj białą lub czerwoną cebulę i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodaj do niej pokrojoną w niewielką kostkę cukinię. Jeśli wydaje się zbyt twarda, obierz ją wcześniej ze skóry. Następnie warzywa na patelni zalej wodą i wsyp kompozycję przypraw przeznaczoną do chili con carne, której składnikami są m.in. mielona papryka, kumin i tymianek. Całość doprowadź do wrzenia, aby sos zgęstniał i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodaj starty żółty ser, np. cheddar, i dokładnie wymieszaj. Salsę przełóż do salaterki, opcjonalnie udekoruj świeżą kolendrą i podawaj z kukurydzianymi nachosami. Koniecznie przyrządź salsę do chipsów nachos przy najbliższej okazji.