Sos do nachos przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos do nachos

salsa do chipsów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

572 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

300 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Obierz cukinię ze skóry (jeśli wydaje się twarda), a następnie pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Podsmaż cebulę na rozgrzanym tłuszczu, dodaj do niej cukinię i jeszcze chwilę podsmaż.

Krok 3

Dolej 300 mililitrów wody, dodaj Fix Chili con carne Knorr i dokładnie wymieszaj. Duś około 10 minut.

Krok 4

Na koniec dodaj starty żółty ser i wymieszaj.

Krok 5

Przełóż gorący sos do dużej salaterki i podawaj z chipsami nachos na przekąskę. Sos możesz również zmiksować i podać do mięsa z grilla.

2

Opinie o przepisie

  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 09.06.2016

    wspaniały sos można podawać z frytkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Młynarski

    Rafał Młynarski , 09.11.2015

    Tu Sz£*€*|***[[[[%~*]%|£%££=~€_t sedffcAT

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos do nachos - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos do nachosSos do nachos

Chrupiące nachosy maczane w gęstym dipie to meksykańskie danie, które stało się jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie – sprawdza się zwłaszcza podczas spotkań w większym gronie. Kukurydziane trójkątne chipsy najlepiej smakują z dodatkiem salsy z warzywami i żółtym serem – poznaj prosty sposób na jej przygotowanie. Najpierw drobno posiekaj białą lub czerwoną cebulę i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodaj do niej pokrojoną w niewielką kostkę cukinię. Jeśli wydaje się zbyt twarda, obierz ją wcześniej ze skóry. Następnie warzywa na patelni zalej wodą i wsyp kompozycję przypraw przeznaczoną do chili con carne, której składnikami są m.in. mielona papryka, kumin i tymianek. Całość doprowadź do wrzenia, aby sos zgęstniał i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodaj starty żółty ser, np. cheddar, i dokładnie wymieszaj. Salsę przełóż do salaterki, opcjonalnie udekoruj świeżą kolendrą i podawaj z kukurydzianymi nachosami. Koniecznie przyrządź salsę do chipsów nachos przy najbliższej okazji.