
Składniki
0.5 szklanki
2 sztuki
1 szklanka
100 gramów
1 łyżeczka
2 szklanki
2 łyżki
0.25 szklanki
4 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żółtka wymieszaj z whiskey i stopniowo dodawaj do nich cukier puder. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
Krok 2
Do mąki dodaj proszek do pieczenia, mleko oraz stopione masło.
Krok 3
Wyrób ciasto i formuj małe kuleczki, które kładź obok siebie w formie wyłożonej pergaminem.
Krok 4
Kuleczki polej masą z żółtek i cukru i włóż do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut.
Krok 5
Kulki rozdziel do pucharków, dodaj do nich wybrane owoce, np. truskawki, maliny, pomarańcze, brzoskwinie, ananasa.
Krok 6
Na owocach ułóż śmietanę i posyp ją kakao oraz posiekanymi orzechami.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej