
Składniki
0.5 szklanki
2 sztuki
1 szklanka
100 gramów
1 łyżeczka
2 szklanki
2 łyżki
0.25 szklanki
4 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żółtka wymieszaj z whiskey i stopniowo dodawaj do nich cukier puder. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
Krok 2
Do mąki dodaj proszek do pieczenia, mleko oraz stopione masło.
Krok 3
Wyrób ciasto i formuj małe kuleczki, które kładź obok siebie w formie wyłożonej pergaminem.
Krok 4
Kuleczki polej masą z żółtek i cukru i włóż do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut.
Krok 5
Kulki rozdziel do pucharków, dodaj do nich wybrane owoce, np. truskawki, maliny, pomarańcze, brzoskwinie, ananasa.
Krok 6
Na owocach ułóż śmietanę i posyp ją kakao oraz posiekanymi orzechami.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej