Deser amerykański z bitą śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser amerykański z bitą śmietaną

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

2 sztuki

1 szklanka

100 gramów

1 łyżeczka

2 szklanki

2 łyżki

0.25 szklanki

4 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka wymieszaj z whiskey i stopniowo dodawaj do nich cukier puder. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

Krok 2

Do mąki dodaj proszek do pieczenia, mleko oraz stopione masło.

Krok 3

Wyrób ciasto i formuj małe kuleczki, które kładź obok siebie w formie wyłożonej pergaminem.

Krok 4

Kuleczki polej masą z żółtek i cukru i włóż do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut.

Krok 5

Kulki rozdziel do pucharków, dodaj do nich wybrane owoce, np. truskawki, maliny, pomarańcze, brzoskwinie, ananasa.

Krok 6

Na owocach ułóż śmietanę i posyp ją kakao oraz posiekanymi orzechami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser amerykański z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser amerykański z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser amerykański z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser amerykański z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser amerykański z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser amerykański z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser amerykański z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser amerykański z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej