Składniki
0.5 szklanki
2 sztuki
1 szklanka
100 gramów
1 łyżeczka
2 szklanki
2 łyżki
0.25 szklanki
4 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żółtka wymieszaj z whiskey i stopniowo dodawaj do nich cukier puder. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
Krok 2
Do mąki dodaj proszek do pieczenia, mleko oraz stopione masło.
Krok 3
Wyrób ciasto i formuj małe kuleczki, które kładź obok siebie w formie wyłożonej pergaminem.
Krok 4
Kuleczki polej masą z żółtek i cukru i włóż do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut.
Krok 5
Kulki rozdziel do pucharków, dodaj do nich wybrane owoce, np. truskawki, maliny, pomarańcze, brzoskwinie, ananasa.
Krok 6
Na owocach ułóż śmietanę i posyp ją kakao oraz posiekanymi orzechami.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej