
Składniki
12 sztuk
2 sztuki
2 opakowania
500 mililitrów
200 mililitrów
4 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty.

Krok 2
Na biszkopty układamy pokrojone na kawałki banany.

Krok 3
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Wlewamy na spód z biszkoptów. Wkładamy do lodówki na 1-2 h do stężenia.

Krok 4
Śmietanę kremówkę ubijamy na puszysty krem z cukrem pudrem i łyżką soku z cytryny. Dodajemy ser mascarpone oraz rozpuszczony w odrobinie gorącej wody żelatynę. Całość mieszamy.

Krok 5
Powstały krem przekładamy na stężałą galaretkę. Wyrównujemy z wierzchu. Ponownie wkładamy do lodówki na min 30 min.

- Odpowiedz
 - Odpowiedz
 - Odpowiedz
 - Odpowiedz
 
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser bananowy
Banany to w wielu krajach, szczególnie egzotycznych, jeden z podstawowych składników kuchni. Wykorzystywane są nie tylko jako smaczny owoc, spożywany w formie przekąski, ale także jako dodatek do ciast oraz potraw wytrawnych. Jeśli szukacie sposobu na przygotowanie pysznego, lekkiego deseru, skorzystajcie z naszej propozycji. Wyrazisty bananowy smak oraz delikatna konsystencja ciasta z galaretką, z pewnością skradną wasze serca, a danie to na zawsze zagości w waszym słodkim menu.
Dla kogo?
Lekki deser bananowy przypadnie do gustu osobom szukającym oryginalnych pomysłów na słodkie przekąski. Przepis na ciasto spodoba się także miłośnikom wyrazistych, owocowych smaków.
Na jaką okazję?
Deser bananowy sprawdzi się zawsze! Jest idealnym pomysłem na słodkie urozmaicenie weekendowego menu.
Czy wiesz, że?
Największym producentem bananów są Indie, które w 2017 roku wprowadziły na rynek ponad 30 mln ton tych owoców.
Dla urozmaicenia:
Bananowy smak ciasta doskonale komponuje się z ananasem. Jeśli chcecie wzmocnić egzotyczny aromat deseru, podajcie go z plasterkiem świeżego ananasa.































