Deser bananowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser bananowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

660

1817 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4596 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16371 osób zapisało

Udostępnij
Deser bananowy

Składniki

12 sztuk

2 sztuki

2 opakowania

500 mililitrów

200 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty.

Deser bananowy - Krok 1

Krok 2

Na biszkopty układamy pokrojone na kawałki banany.

Deser bananowy - Krok 2

Krok 3

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Wlewamy na spód z biszkoptów. Wkładamy do lodówki na 1-2 h do stężenia.

Deser bananowy - Krok 3

Krok 4

Śmietanę kremówkę ubijamy na puszysty krem z cukrem pudrem i łyżką soku z cytryny. Dodajemy ser mascarpone oraz rozpuszczony w odrobinie gorącej wody agar. Całość mieszamy.

Deser bananowy - Krok 4

Krok 5

Powstały krem przekładamy na stężałą galaretkę. Wyrównujemy z wierzchu. Ponownie wkładamy do lodówki na min 30 min.

Deser bananowy - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Konkol

    Aleksandra Konkol , 29.03.2021

    Super, tylko chyba za mało galaretki... napisane zeby rozpuscic w 500ml ale mysle ze troche wiecej.... na 2 opakowania... ale takto cud miod :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Aneta

    Aneta Aneta , 03.01.2021

    Szybki i smaczny deser

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser bananowyDeser bananowy

Banany to w wielu krajach, szczególnie egzotycznych, jeden z podstawowych składników kuchni. Wykorzystywane są nie tylko jako smaczny owoc, spożywany w formie przekąski, ale także jako dodatek do ciast oraz potraw wytrawnych. Jeśli szukacie sposobu na przygotowanie pysznego, lekkiego deseru, skorzystajcie z naszej propozycji. Wyrazisty bananowy smak oraz delikatna konsystencja ciasta z galaretką, z pewnością skradną wasze serca, a danie to na zawsze zagości w waszym słodkim menu.

Dla kogo?

Lekki deser bananowy przypadnie do gustu osobom szukającym oryginalnych pomysłów na słodkie przekąski. Przepis na ciasto spodoba się także miłośnikom wyrazistych, owocowych smaków.

Na jaką okazję?

Deser bananowy sprawdzi się zawsze! Jest idealnym pomysłem na słodkie urozmaicenie weekendowego menu.

Czy wiesz, że?

Największym producentem bananów są Indie, które w 2017 roku wprowadziły na rynek ponad 30 mln ton tych owoców.

Dla urozmaicenia:

Bananowy smak ciasta doskonale komponuje się z ananasem. Jeśli chcecie wzmocnić egzotyczny aromat deseru, podajcie go z plasterkiem świeżego ananasa.