Sernik z kaszy jaglanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik z kaszy jaglanej

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

heart
407 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

595 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2028 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód ciasta:

250 gramów

0.5 litra

100 gramów

300 mililitrów

ciasto:

3 łyżki

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

dekoracja/polewa:

1 opakowanie

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną opłucz w ciepłej wodzie, następnie gotuj w mleku i mleku kokosowym z dodatkiem masła 25-30 min. Często mieszaj, aby kasza się nie przypaliła.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok, dodaj do ugotowanej kaszy wraz z resztą składników na ciasto i zblenduj na gładką masę.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

Gotową masę przełóż do tortownicy wyłożonej wcześniej pergaminem. Wierzch ciasta możesz posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 3

Krok 4

Formę zabezpiecz folią aluminiową i piecz w kąpieli wodnej, w piekarniku, w temperaturze 175 st. C przez 50 minut. Po upieczeniu wystudź.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 4

Krok 5

Galaretkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Truskawki umyj i pokrój w plastry. Na schłodzony wierzch ciasta ułóż truskawki i całość zalej galaretką.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z kaszy jaglanejSernik z kaszy jaglanej

Jeśli do tej pory sernik kojarzyliście jedynie z kruchym ciastem połączonym z twarogiem – spróbujcie naszego przepisu na ten deser. Sernik z kaszy jaglanej pozwoli wam odkryć zupełnie nowe smaki, nawiązujące jednak do klasycznej wersji sernika. Do jego przygotowania nie będziecie potrzebować tradycyjnego cukru, który zastąpiliśmy ksylitolem. Wiórki kokosowe oraz świeże truskawki tworzą idealne zestawienie z masą z kaszy jaglanej, dodając sernikowi wyrazistości i owocowego aromatu.

Dla kogo?

Prosty sernik z kaszą jaglaną jest doskonałym pomysłem dla osób poszukujących przepisów na desery, które łączą we sobie tradycję z nowoczesnym zestawieniem składników.

Na jaką okazję?

Na każdą – bez wyjątku! Sernik sprawdzi się jako codzienny deser, a także jako główny element słodkiego menu imprezowego i świątecznego.

Czy wiesz, że?

Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Z uwagi na łatwość w chłonięciu wilgoci – nie powinna być zbyt długo przechowywana.

Dla urozmaicenia:

Świeże truskawki z przepisu na sernik możecie zastąpić ich wersją mrożoną. Pamiętajcie jedynie, aby dokładnie odsączyć je z nadmiaru wody.