Sernik z kaszy jaglanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik z kaszy jaglanej

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

heart
408 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

597 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2034 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód ciasta:

250 gramów

0.5 litra

100 gramów

300 mililitrów

ciasto:

3 łyżki

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

dekoracja/polewa:

1 opakowanie

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną opłucz w ciepłej wodzie, następnie gotuj w mleku i mleku kokosowym z dodatkiem masła 25-30 min. Często mieszaj, aby kasza się nie przypaliła.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok, dodaj do ugotowanej kaszy wraz z resztą składników na ciasto i zblenduj na gładką masę.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

Gotową masę przełóż do tortownicy wyłożonej wcześniej pergaminem. Wierzch ciasta możesz posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 3

Krok 4

Formę zabezpiecz folią aluminiową i piecz w kąpieli wodnej, w piekarniku, w temperaturze 175 st. C przez 50 minut. Po upieczeniu wystudź.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 4

Krok 5

Galaretkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Truskawki umyj i pokrój w plastry. Na schłodzony wierzch ciasta ułóż truskawki i całość zalej galaretką.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik Królewski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z kaszy jaglanejSernik z kaszy jaglanej

Jeśli do tej pory sernik kojarzyliście jedynie z kruchym ciastem połączonym z twarogiem – spróbujcie naszego przepisu na ten deser. Sernik z kaszy jaglanej pozwoli wam odkryć zupełnie nowe smaki, nawiązujące jednak do klasycznej wersji sernika. Do jego przygotowania nie będziecie potrzebować tradycyjnego cukru, który zastąpiliśmy ksylitolem. Wiórki kokosowe oraz świeże truskawki tworzą idealne zestawienie z masą z kaszy jaglanej, dodając sernikowi wyrazistości i owocowego aromatu.

Dla kogo?

Prosty sernik z kaszą jaglaną jest doskonałym pomysłem dla osób poszukujących przepisów na desery, które łączą we sobie tradycję z nowoczesnym zestawieniem składników.

Na jaką okazję?

Na każdą – bez wyjątku! Sernik sprawdzi się jako codzienny deser, a także jako główny element słodkiego menu imprezowego i świątecznego.

Czy wiesz, że?

Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Z uwagi na łatwość w chłonięciu wilgoci – nie powinna być zbyt długo przechowywana.

Dla urozmaicenia:

Świeże truskawki z przepisu na sernik możecie zastąpić ich wersją mrożoną. Pamiętajcie jedynie, aby dokładnie odsączyć je z nadmiaru wody.