Deser jaglany migdałowo-truskawkowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

100

762 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1721 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3280 osób zapisało

Udostępnij
Deser jaglany migdałowo-truskawkowy

Składniki

spód:

150 gramów

50 gramów

masa:

0.5 szklanki

1 szczypta

1 słoik

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

10 sztuk

do podania:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód: Ciasteczka kruszymy do otrzymania konsystencji piasku, dodajemy roztopioną Kasię i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Deser jaglany migdałowo-truskawkowy - Krok 1

Krok 2

Na papier wykładamy ciasteczka i wyrównujemy (otrzymany spód powinien być sypki).

Deser jaglany migdałowo-truskawkowy - Krok 2

Krok 3

Masa: Do rondla z 1,5 szklanki wrzącej wody wsypać kaszę i dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić. Zmielić lub zmiksować blenderem na gładka masę. W międzyczasie żelatynę zalać ¼ szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali).

Deser jaglany migdałowo-truskawkowy - Krok 3

Krok 4

Do misy (ze zmiksowaną kaszą) dodać mleko kokosowe, jogurt naturalny, drobny cukier, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia i wymieszać z ubitą śmietaną. Dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Otrzymana mikstura będzie dość rzadka. Przygotowaną masę jaglaną przelać do tortownicy na spód z herbatników. Należy to zrobić bardzo delikatnie, szczególnie na początku - bo spód jest dość sypki.

Deser jaglany migdałowo-truskawkowy - Krok 4

Krok 5

Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Kiedy deser zacznie tężeć w jego środek, wokół brzegów foremki ułożyć truskawki w całości. Można razem z szypułkami dla ozdoby - szypułki powinny wystawać ponad masę. Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin do momentu całkowitego zastygnięcia masy. Przed podaniem na ciasto wyłożyć frużelinę truskawkową.

Deser jaglany migdałowo-truskawkowy - Krok 5
8

Opinie o przepisie

  • Angelika Giza

    Angelika Giza , 12.06.2018

    u mnie kasza nie chciała sie tak do końca na gładko zblendować... no i krem wyszedł koloru żółtego, a nie taki bielutki jak u was. do tego nie obyło sie bez żelatyny bo mleczko nie ubilo się do konca :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Niedbała

    Anna Niedbała , 08.05.2018

    Fajny pomysł na letni deser można na wierzch dać garaletkie truskawkowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Gawron Armatys

    Ilona Gawron Armatys , 26.07.2016

    Papież kiedy umarł miał 85 lat - 8+5=13. Godzina śmierci: 21:37 - 2+1+3+7=13. Data śmierci: 02.04.2005 - 0+2+0+4+2+0+0+5=13. Postrzelony 13 Maja. 9301 dni pontyfikatu - 9+3+0+1=13. Zmarł w 13 tygodniu roku. JAN PAWEŁ DRUGI - 13 liter. czy to zbieg okoliczności? prześlij to dalej niech inni myślą... Sorry, ale musi się spełnić.... Pomyśl sobie życzenie a zobaczysz co sie stanie... Zacznij myśleć o czymś czego naprawdę pragniesz To funkcjonuje.... , osoba która mi wysłała tą wiadomość powiedziała że jej życzenie spełniło sie po 13 dniach po odczytaniu tej wiadomości Wypowiedz życzenie jak skończy sie odliczanie: 10... 09... 08... 07... 06... 05... 04... 03... 02... 01... *Wypowiedz życzenie* Wklej te wiadomość w ciągu 26 minut do 13 komentarzy Jeśli tego nie zrobisz stanie się przeciwność twojego życzenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.07.2016

    Dziękujemy za czujność :) Proszek rzeczywiście jest w tym przepisie zbędny. Już wprowadzamy poprawki. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Wójcik-Sowa

    Katarzyna Wójcik-Sowa , 15.07.2016

    Fajny przepis, tylko po co proszek do pieczenia?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wi

    Karolina Wi , 14.07.2016

    Po wyłożeniu formy ciastkami dobrze jest go schlodzić w lodówce, spód dzięki temu będzie twardy jak kamień i masę možna spokojnie wylewać. Oraz...noe spodoba się to unileverowi ale lepsze jest masło do herbatników niż margaryna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Dudek

    Elżbieta Dudek , 23.05.2016

    widać że tam pomyłka i powinna być żelatyna,a nie proszek do pieczenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Mikołajczyk

    Elżbieta Mikołajczyk , 14.05.2016

    a po co proszek do pieczenia ??????

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser jaglany migdałowo-truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser jaglany migdałowo-truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser jaglany migdałowo-truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser jaglany migdałowo-truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser jaglany migdałowo-truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser jaglany migdałowo-truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser jaglany migdałowo-truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej