Sernik z kaszy jaglanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik z kaszy jaglanej

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

heart
408 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

597 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2038 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód ciasta:

250 gramów

0.5 litra

100 gramów

300 mililitrów

ciasto:

3 łyżki

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

dekoracja/polewa:

1 opakowanie

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną opłucz w ciepłej wodzie, następnie gotuj w mleku i mleku kokosowym z dodatkiem masła 25-30 min. Często mieszaj, aby kasza się nie przypaliła.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok, dodaj do ugotowanej kaszy wraz z resztą składników na ciasto i zblenduj na gładką masę.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

Gotową masę przełóż do tortownicy wyłożonej wcześniej pergaminem. Wierzch ciasta możesz posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 3

Krok 4

Formę zabezpiecz folią aluminiową i piecz w kąpieli wodnej, w piekarniku, w temperaturze 175 st. C przez 50 minut. Po upieczeniu wystudź.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 4

Krok 5

Galaretkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Truskawki umyj i pokrój w plastry. Na schłodzony wierzch ciasta ułóż truskawki i całość zalej galaretką.

Sernik z kaszy jaglanej - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z kaszy jaglanejSernik z kaszy jaglanej

Jeśli do tej pory sernik kojarzyliście jedynie z kruchym ciastem połączonym z twarogiem – spróbujcie naszego przepisu na ten deser. Sernik z kaszy jaglanej pozwoli wam odkryć zupełnie nowe smaki, nawiązujące jednak do klasycznej wersji sernika. Do jego przygotowania nie będziecie potrzebować tradycyjnego cukru, który zastąpiliśmy ksylitolem. Wiórki kokosowe oraz świeże truskawki tworzą idealne zestawienie z masą z kaszy jaglanej, dodając sernikowi wyrazistości i owocowego aromatu.

Dla kogo?

Prosty sernik z kaszą jaglaną jest doskonałym pomysłem dla osób poszukujących przepisów na desery, które łączą we sobie tradycję z nowoczesnym zestawieniem składników.

Na jaką okazję?

Na każdą – bez wyjątku! Sernik sprawdzi się jako codzienny deser, a także jako główny element słodkiego menu imprezowego i świątecznego.

Czy wiesz, że?

Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Z uwagi na łatwość w chłonięciu wilgoci – nie powinna być zbyt długo przechowywana.

Dla urozmaicenia:

Świeże truskawki z przepisu na sernik możecie zastąpić ich wersją mrożoną. Pamiętajcie jedynie, aby dokładnie odsączyć je z nadmiaru wody.