
Składniki
400 mililitrów
0.33 szklanki
40 gramów
1 szczypta
200 gramów
30 gramów
1 szczypta
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondla wsyp tapiokę, zalej napojem sojowym i odstaw na 1 godzinę.

Krok 2
Po upływie tego czasu dodaj sól, cukier, cynamon oraz cukier wanilinowy i gotuj na małym ogniu 15 min.

Krok 3
W międzyczasie truskawki umyj, obierz, skrop sokiem z cytryny i rozgnieć za pomocą widelca stopniowo dodając cukier brązowy lub puder.

Krok 4
Tapiokę przełóż do małych miseczek lub słoiczków, na wierz wyłóż 2 łyżki musu z truskawek.


Dobra rada:
Deser możesz udekorować listkami mięty lub melisy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z tapioki
Przepis na deser z tapioki to specjał, którego na próżno szukać w tradycyjnych książkach kucharskich. Docenią go więc kucharze, starający się jak najbardziej urozmaicać swoje posiłki. Odkrywanie nowych produktów i smaków to kapitalna przygoda kulinarna!
Dla kogo? Puddingi i budynie zaliczają się do twoich ulubionych słodkości? Deser z tapioki o sprężystej konsystencji z dodatkiem musu truskawkowego z pewnością przypadnie ci do gustu.
Na jaką okazję? Zaskocz gości podczas wystawnej kolacji! Zamiast serwować po daniu głównym klasyczną szarlotkę albo karpatkę, zaproponuj wszystkim deser z tapioką. To przyjęcie pozostanie w pamięci wszystkich biesiadników na długo.
Czy wiesz, że? Tapioka produkowana jest z bulw manioku – egzotycznej rośliny, cieszącej się popularnością na terenach Ameryki Środkowej i Południowej.
Dla urozmaicenia: Deser z tapioki wyśmienicie smakuje także z sosem zrobionym z mango albo czarnych porzeczek. Wierzch można udekorować ulubionymi bakaliami.