
Składniki
400 mililitrów
0.33 szklanki
40 gramów
1 szczypta
200 gramów
30 gramów
1 szczypta
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondla wsyp tapiokę, zalej napojem sojowym i odstaw na 1 godzinę.

Krok 2
Po upływie tego czasu dodaj sól, cukier, cynamon oraz cukier wanilinowy i gotuj na małym ogniu 15 min.

Krok 3
W międzyczasie truskawki umyj, obierz, skrop sokiem z cytryny i rozgnieć za pomocą widelca stopniowo dodając cukier brązowy lub puder.

Krok 4
Tapiokę przełóż do małych miseczek lub słoiczków, na wierz wyłóż 2 łyżki musu z truskawek.


Dobra rada:
Deser możesz udekorować listkami mięty lub melisy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z tapioki
Przepis na deser z tapioki to specjał, którego na próżno szukać w tradycyjnych książkach kucharskich. Docenią go więc kucharze, starający się jak najbardziej urozmaicać swoje posiłki. Odkrywanie nowych produktów i smaków to kapitalna przygoda kulinarna!
Dla kogo? Puddingi i budynie zaliczają się do twoich ulubionych słodkości? Deser z tapioki o sprężystej konsystencji z dodatkiem musu truskawkowego z pewnością przypadnie ci do gustu.
Na jaką okazję? Zaskocz gości podczas wystawnej kolacji! Zamiast serwować po daniu głównym klasyczną szarlotkę albo karpatkę, zaproponuj wszystkim deser z tapioką. To przyjęcie pozostanie w pamięci wszystkich biesiadników na długo.
Czy wiesz, że? Tapioka produkowana jest z bulw manioku – egzotycznej rośliny, cieszącej się popularnością na terenach Ameryki Środkowej i Południowej.
Dla urozmaicenia: Deser z tapioki wyśmienicie smakuje także z sosem zrobionym z mango albo czarnych porzeczek. Wierzch można udekorować ulubionymi bakaliami.