Deser z tapioki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z tapioki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

0.33 szklanki

40 gramów

1 szczypta

200 gramów

30 gramów

1 szczypta

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondla wsyp tapiokę, zalej napojem sojowym i odstaw na 1 godzinę.

Deser z tapioki - Krok 1

Krok 2

Po upływie tego czasu dodaj sól, cukier, cynamon oraz cukier wanilinowy i gotuj na małym ogniu 15 min.

Deser z tapioki - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie truskawki umyj, obierz, skrop sokiem z cytryny i rozgnieć za pomocą widelca stopniowo dodając cukier brązowy lub puder.

Deser z tapioki - Krok 3

Krok 4

Tapiokę przełóż do małych miseczek lub słoiczków, na wierz wyłóż 2 łyżki musu z truskawek.

Deser z tapioki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Deser możesz udekorować listkami mięty lub melisy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z tapiokiDeser z tapioki

Przepis na deser z tapioki to specjał, którego na próżno szukać w tradycyjnych książkach kucharskich. Docenią go więc kucharze, starający się jak najbardziej urozmaicać swoje posiłki. Odkrywanie nowych produktów i smaków to kapitalna przygoda kulinarna!

Dla kogo? Puddingi i budynie zaliczają się do twoich ulubionych słodkości? Deser z tapioki o sprężystej konsystencji z dodatkiem musu truskawkowego z pewnością przypadnie ci do gustu.

Na jaką okazję? Zaskocz gości podczas wystawnej kolacji! Zamiast serwować po daniu głównym klasyczną szarlotkę albo karpatkę, zaproponuj wszystkim deser z tapioką. To przyjęcie pozostanie w pamięci wszystkich biesiadników na długo.

Czy wiesz, że? Tapioka produkowana jest z bulw manioku – egzotycznej rośliny, cieszącej się popularnością na terenach Ameryki Środkowej i Południowej.

Dla urozmaicenia: Deser z tapioki wyśmienicie smakuje także z sosem zrobionym z mango albo czarnych porzeczek. Wierzch można udekorować ulubionymi bakaliami.