Deser z tapioki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z tapioki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

0.33 szklanki

40 gramów

1 szczypta

200 gramów

30 gramów

1 szczypta

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondla wsyp tapiokę, zalej napojem sojowym i odstaw na 1 godzinę.

Deser z tapioki - Krok 1

Krok 2

Po upływie tego czasu dodaj sól, cukier, cynamon oraz cukier wanilinowy i gotuj na małym ogniu 15 min.

Deser z tapioki - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie truskawki umyj, obierz, skrop sokiem z cytryny i rozgnieć za pomocą widelca stopniowo dodając cukier brązowy lub puder.

Deser z tapioki - Krok 3

Krok 4

Tapiokę przełóż do małych miseczek lub słoiczków, na wierz wyłóż 2 łyżki musu z truskawek.

Deser z tapioki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Deser możesz udekorować listkami mięty lub melisy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z tapioki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z tapiokiDeser z tapioki

Przepis na deser z tapioki to specjał, którego na próżno szukać w tradycyjnych książkach kucharskich. Docenią go więc kucharze, starający się jak najbardziej urozmaicać swoje posiłki. Odkrywanie nowych produktów i smaków to kapitalna przygoda kulinarna!

Dla kogo? Puddingi i budynie zaliczają się do twoich ulubionych słodkości? Deser z tapioki o sprężystej konsystencji z dodatkiem musu truskawkowego z pewnością przypadnie ci do gustu.

Na jaką okazję? Zaskocz gości podczas wystawnej kolacji! Zamiast serwować po daniu głównym klasyczną szarlotkę albo karpatkę, zaproponuj wszystkim deser z tapioką. To przyjęcie pozostanie w pamięci wszystkich biesiadników na długo.

Czy wiesz, że? Tapioka produkowana jest z bulw manioku – egzotycznej rośliny, cieszącej się popularnością na terenach Ameryki Środkowej i Południowej.

Dla urozmaicenia: Deser z tapioki wyśmienicie smakuje także z sosem zrobionym z mango albo czarnych porzeczek. Wierzch można udekorować ulubionymi bakaliami.