Domowa wędlina z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowa wędlina z indyka

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z indyka włóż do miski, polej oliwą, posyp przyprawą. Wszystko wymieszaj, aby mięso zostało dokładnie obtoczone.

Krok 2

Na patelnię wlej 2 łyżki wody, rozgrzej i połóż mięso. Smaż pod przykryciem na średnim ogniu przez 5-10 minut. Mięso puści sok, który następnie wyparuje. Kiedy mięso trochę się zrumieni, dolej 2 łyżki wody. Woda rozpuści przypieczony sok z mięsa. W tym soku obtocz mięso i przełóż je na drugą stronę. Przykryj i znowu smaż kilka minut.

Krok 3

Kiedy cała woda wyparuje, a mięso lekko się zrumieni, powtórz operację dolania wody, obtoczenia mięsa i przekręcenia do drugą stronę. Proces powtórz kilka razy, aby całkowity czas smażenia wyniósł około pół godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowa wędlina z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowa wędlina z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowa wędlina z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowa wędlina z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowa wędlina z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowa wędlina z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowa wędlina z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowa wędlina z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej