
Składniki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z indyka włóż do miski, polej oliwą, posyp przyprawą. Wszystko wymieszaj, aby mięso zostało dokładnie obtoczone.
Krok 2
Na patelnię wlej 2 łyżki wody, rozgrzej i połóż mięso. Smaż pod przykryciem na średnim ogniu przez 5-10 minut. Mięso puści sok, który następnie wyparuje. Kiedy mięso trochę się zrumieni, dolej 2 łyżki wody. Woda rozpuści przypieczony sok z mięsa. W tym soku obtocz mięso i przełóż je na drugą stronę. Przykryj i znowu smaż kilka minut.
Krok 3
Kiedy cała woda wyparuje, a mięso lekko się zrumieni, powtórz operację dolania wody, obtoczenia mięsa i przekręcenia do drugą stronę. Proces powtórz kilka razy, aby całkowity czas smażenia wyniósł około pół godziny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej