
Składniki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z indyka włóż do miski, polej oliwą, posyp przyprawą. Wszystko wymieszaj, aby mięso zostało dokładnie obtoczone.
Krok 2
Na patelnię wlej 2 łyżki wody, rozgrzej i połóż mięso. Smaż pod przykryciem na średnim ogniu przez 5-10 minut. Mięso puści sok, który następnie wyparuje. Kiedy mięso trochę się zrumieni, dolej 2 łyżki wody. Woda rozpuści przypieczony sok z mięsa. W tym soku obtocz mięso i przełóż je na drugą stronę. Przykryj i znowu smaż kilka minut.
Krok 3
Kiedy cała woda wyparuje, a mięso lekko się zrumieni, powtórz operację dolania wody, obtoczenia mięsa i przekręcenia do drugą stronę. Proces powtórz kilka razy, aby całkowity czas smażenia wyniósł około pół godziny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej